AKP-MHP ittifakı tarafından hazırlanan ve 2019 öncesinde seçim süreçlerine gayrimeşru müdahaleleri de beraberinde getiren ittifak yasası, bugün meclisten geçti.
Meclis’teki iktidar çoğunluğunu daha da kuvvetlendirmeye odaklandığı, sandık başına kolluk kuvvetleri çağırarak parti görevlilerini uzaklaştırmaya olanak sağladığı, mühürsüz oy pusulalarını geçerli saydığı, sandıkların taşınmasına izin verdiği ve barajı devam ettirdiği eleştirilerine neden olan ‘ittifak yasası’, televizyon yayınının olmadığı pazartesi günü geceyarısı apar topar TBMM Genel Kurulu'na getirildi. Teklifin daha kısa sürede yasalaşması için AK Parti ve MHP konuşma haklarını kullanmadı. CHP ve MHP'li milletvekilleri arasında bir kavganın da yaşandığı görüşmelerde AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.
Erdoğan'ın sözlerini tekrarladı, ceza aldı
26 maddelik teklifin son maddesinin görüşülmesi sırasında konuşan CHP’li Musa Çam, geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında ‘zürriyet’le ilgili olarak söylenen sözleri tekrarlayınca AK Partili ve MHP’li vekiller Çam’ın üzerine yürüdü. Oturuma verilen aranın ardından başkanlık Çam için Bahçeli’ye hakaret ettiği gerekçesiyle geçici çıkarma cezası önerdi. Çam, AK parti ve MHP oylarıyla 3 birleşim meclisten çıkarıldı. Musa Çam ceza üzerine Genel Kurul Salonu’ndan çıktı. Kuliste Çam'ın özür dilemesi talebiyle başlayan tartışma kavgaya dönüştü.
Kanun teklifi ne getiriyor?
-Siyasi Partiler seçimlere ittifak yaparak katılabilecek.
-Siyasi partiler seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek.
-İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.
-Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandık kurulu oluşturulacak.
-Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçerli sayılacak.
-Aynı binada oturan seçmenler aile bütünlükleri korunarak başka sandıklarda oy kullanabilecek.
-Sandık Kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek.
-Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulabilecek.
-Sandık çevresinde bir sorun yaşandığında Sandık Kurulu Başkanı ve üyeleri dışında seçmenler de bizzat başvuru yaparak kolluk gücü çağırabilecek.
-Sandıklar hakkında güvenlik gerekçesiyle birleştirilerek taşıma kararı verilebilecek.