Seçim ittifak kanunu, demokratik alanının herkes tarafından meşru kabul edilen seçimler sürecini gayri meşru bir temele çekecek düzenlemelerle mecliste tartışılmaya başlanıyor. AKP-MHP ittifakını yasalaştıran kanun her ne kadar demokrasi adına gerekçelendirilmeye çalışılsa da karşımızda sıradan bir kurnazlık örneği var.
“Cumhur ittifakı”nın amacının partili cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan’ın kazanması ve bu arada seçim barajını düşürmeden MHP’nin barajı aşmasının garanti altına alınması olduğu çok açık..
Yoksa, kendi başına barajı aşamayan bir parti ittifak kurduğu parti barajı aştı diye nasıl barajı aşmış kabul edilebilir?
Barajı aşabilecekse kendi başına aşmalı. MHP’nin baraj sorunu AKP’liler tarafından bu kadar önemseniyorsa, dönüp arkadaşlarına seçimlere bağımsız girmelerini önerebilirlerdi. Hatta daha kestirme bir yolu vardı MHP’nin meclise girmesinin, o da AKP’nin siyasal alanda var olduğu andan itibaren savunduğu antidemokratik seçim barajını kaldırmaktı.
AKP liderliği bunu tercih etmedi, onun yerine MHP’yi meclise taşırken kendisine de meclis çoğunluğunu kazandıracak yolu tercih etti. Bu, bir birinden farklı partilerin aldıkları oyun tek bir partinin aldığı oymuş gibi sayılmasını amaçlayan seçim ittifakı kanunu, nereden tutsak elimizde kalan bir uyanıklığın ürünü. Oyların dağılımında partilerin tek tek temel alınması yerine ittifakın temel alınması, AKP’nin meclis çoğunluğunu ele geçirmek için ürettiği bir formülden başka bir şey değil. Normal ve demokratik seçimlerde AKP’den sonra gelen ikinci partinin milletvekili sayısı net bir şekilde düşecek bu yöntemle. Bir ilde MHP ile AKP’nin oyları toplamı ilk dağılma esas olacak sonra diğer partilerin oylarına bakılacak. Örneğin, daha önce örnek verildiği gibi, Sivas’ta 1 Kasım seçimlerinde oy dağılımı şu şekilde olmuş; AKP; 256 bin 827 CHP; 55 bin 227 MHP; 44 bin 260 bu sonuçlara göre de 5 milletvekilinin birisini CHP almış, diğerlerini ise AKP almış. Yeni sisteme göre ise şöyle olacak; AKP + MHP: 301 bin 87 CHP: 55 bin 227 oy. CHP’nin Sivas’ta aldığı bir milletvekili yeni yönteme göre AKP’nin olacak. Sivas, Amasya, Çorum, Niğde, Afyon, Ardahan, Artvin, Bartın, Bolu, Burdur, Bilecik, Tokat, Giresun, Isparta, Kayseri, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Sinop, Trabzon, Uşak, Yalova gibi yerlerde bir milletvekili çıkartan parti bu şansını kaybedecek.
Bu kanun teklifi derhal geri çekilmelidir. İttifak yapmak isteyenlere ittifak yapmalarını sağlayacak ama demokratik bir seçim sistemi devreye sokulmalıdır. Bunun için seçim barajını kaldırmak yeterlidir.
15 Temmuz darbe girişimini püskürten hareketi, sanki bu hareket yerli-milli ittifakı kurmak için sokağa çıkmış gibi yorumlamanın ürünü olan, darbe karşıtlığını demokrasi için değil iktidarı pekiştirmek için değerlendiren bu siyasi yaklaşım seçimlerin ne kadarsa o kadar olan demokratik karakterini imha etmektedir.
Şenol Karakaş
(Sosyalist İşçi)