Eğitim emekçileri Cebeci kampüsündeki faşist saldırıları kınadı

20.01.2024 - 09:25
Haberi paylaş

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'ndeki faşist saldırılar, öğrencilerin eğitim-öğretim hakkını gasp ediyor. Eğitim Sen 5 Nolu Üniversiteler Şubesi ve Mülkiyeliler Birliği basın toplantısı yaptı.

Toplantıda okunan açıklamanın tam metni:

Üniversitelerde öğrencilerin eğitim-öğrenim hakkını gasp etmeye yönelik sistematik saldırılar devam etmektedir. 10-11 Ocak 2024 tarihlerinde Cebeci Kampüsü’nde faşist bir çete tarafından öğrencilerimiz darp edilerek sınava girmeleri engellenmiştir. 

Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi, 24 Kasım 2023 tarihinde yaptığı açıklamada bu saldırıların özellikle sınav dönemlerinde sistematik bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulamış, fakülte ve üniversite yönetiminin sorumluluklarına işaret etmişti. Geçtiğimiz süre zarfında herhangi bir önlem alınmadığını bu saldırılarla birlikte görmüş olduk. 

Akademik özgürlüğü, ifade ve  örgütlenme özgürlüklerini tehdit olarak gören bir üniversite ortamında, iktidara sırtını yaslayan kampüsteki bu saldırgan grupların daha da cesaretlendirildiğine şahit olduk. SBF iç kantinde “reis masası” adı altında bir masanın kurulması, saldırgan grubun “Ankara Hukuk Ülkücüleri”, “Mülkiye Teşkilat” gibi isimlerle çeşitli faaaliyetlerde bulunması buna örnek gösterilebilir. Geçtiğimiz sene SBF’li bir kadın öğrencimizin Mülkiye Teşkilat üyesi bir başka öğrenci tarafından bıçaklanarak ağır yaralanması ve sonrasında okulu bırakmak zorunda kalması hala hafızamızdadır. Aynı saldırgan grubun bir başka üyesinin SBF içinde öğrencileri bıçakla tehdit ettiği görüntüler hala paylaşılmaktadır.

12 Ocak 2024 Cuma günü Eğitim Sen Şube Yürütme Kurulu üyeleri kampüs dekanı da olan Hukuk Fakültesi Dekanı Muharrem Özen’den bizzat görüşme talep etmesine rağmen, kendilerine randevu verilmediği gibi herhangi bir dönüş de yapılmamıştır. Fiili saldırılar hafta başında da bu sefer kampüs dışında  devam etmiş, bazı kadın öğrenciler tehdit edilerek sınava girişleri engellenmiştir.

Saldırgan grubun, öğrencilerin sınav yeri ve bilgisini Hukuk Fakültesi Öğrenci İşleri’nden aldıklarını ağızlarından kaçırmaları bu grubun kollanmaktan da öte idareden açık destek aldığına işaret etmektedir. Bu nedenle Eğitim Sen, sorumluluklarını yerine getirmeleri hususunda yapılan açık çağrıya rağmen önlem almayan fakülte ve üniversite yöneticileri hakkında 17 Ocak 2024 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. 

Özetle eğitim-öğrenim hakkı en temel haklardan biridir. Öğrencilerimizin eğitim-öğrenim hakkının engellenmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu konuyu en kısa sürede meclis gündemine taşıyacağımızı da ilan ediyoruz.

Dayanışmayla...

Mülkiyeliler Birliği

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi

Bültene kayıt ol