Sosyalist Tartışma İstanbul programı belli oldu!

05.10.2023 - 10:20
Haberi paylaş

DSİP’in ev sahipliği yaptığı Sosyalist Tartışma etkinliklerinin İstanbul ayağı bu yıl 3-5 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. Beyoğlu’ndaki Aynalı Geçit salonunda gerçekleşecek toplantı dizisinin programında marksist teoriden sınıf mücadelesinin dinamiklerine, iklim krizinden heteroseksist ikili cinsiyet rejimine, göçmen karşıtlığından enternasyonal dayanışmaya çok çeşitli politik konular tartışılacak. Programın öne çıkan teması ise Türkiye Halklarının Yüzyılı. 

Bu yıl Sosyalist Tartışma’da “Türkiye Halklarının Yüzyılı”nın özel bir vurguyla ele alınmasının nedeni ise, Cumhuriyetin yüzüncü yılı vesilesiyle hem iktidar hem de ana akım muhalefet tarafından köpürtülen milliyetçiliğin üzerini örttüğü hakikatleri tartışma arzusu. Bu bağlamda Sosyalist Tartışma programında üç toplantı yer alıyor. Bunlardan ilki 3 Kasım Cuma akşamı Taner Akçam ve Şenol Karakaş’ın konuşmacı olacağı “Halkların Cumhuriyet Tarihini Kavramak” toplantısı. Ermeni soykırımı üzerine tartışmalara önemli katkılarda bulunan tarihçi Taner Akçam’ın Aras yayıncılık tarafından yeni yayımlanan kitabı Yüzyıllık Apartheid’ta öne sürdüğü kavramsal çerçevenin tartışılacağı toplantıda, Sosyalist İşçi gazetesi editörü Şenol Karakaş da resmi tarih anlatılarını reddeden sosyalist perspektiften katkı sunacak. 

“Türkiye Halklarının Yüzyılı” teması kapsamındaki ikinci toplantı ise “Yüzüncü Yılında Cumhuriyet ve Sol” başlığına sahip. İletişim Yayınları’ndan çıkan Türkiye’de Sol ve Ordu kitabının yazarı Özgür Mutlu Ulus’un kemalizme ve darbelere yaklaşıma dair genel bir çerçeve çizeceği toplantıda, tarihçi Bülent Bilmez ise solun kolektif kimlik meselelerine yaklaşımı üzerinden ulus ve ulusçuluk sınavını tartışacak, İstanbul Üniversitesinde doktora çalışmalarını sürdüren ve Z Yayınları editörlerinden olan Onur Devrim Üçbaş Türkiye sosyalist hareketinin ideolojik çatlaklarının yarattığı politik sonuçların eleştirisine odaklanacak. Aynı tema kapsamında son olarak “Yüzyılı Kavramak, Yüzleşmek, Hesaplaşmak: Ne Yapmalı?” başlığıyla bir toplantı yapılacak. Tarihsel suçları tanımlayan ve inkâra karşı teorik politik mücadele yürütenlerin bizzat kendi mücadelelerini tartışacağı toplantıda Özgür Sevgi Göral, Rober Koptaş ve Işıl Demirel konuşacak. 

Sosyalist Tartışma programında farklı ülkelerden sosyalistlerin mücadele deneyimlerini dinleme fırsatı da olacak. Marksizm ve Ekoloji başlıklı oturuma, söz konusu alanda çok sayıda kitabı olan Martin Empson bağlanacak. İngiltere’deki Sosyalist İşçi Partisi’nin (Socialist Workers Party) üyesi Empson’ın editörlüğünü yaptığı “İklimi Değil Sistemi Değiştir: Çevre Krizine Devrimci Bir Yanıt” kitabı Z Yayınları tarafından Türkçede yayımlanmıştı. Kitabın Türkçe editörü ve bilim yazarı Tuna Emren de bu oturumda konuşma yapacak. 4 Kasım Cumartesi gününün kapanış oturumunda “Felaketler ve Devrimler Çağında Enternasyonalizm” başlığında küresel mücadelelere dair tartışma yürütülecek. Yunanistan’da yayımlanan İşçi Dayanışması (Ergatiki Alileghi) gazetesinin editörü Panos Garganas ve Fransa’daki Yeni Antikapitalist Parti’nin (NPA) üyesi Vanina Guidicelli’nin bağlanacağı toplantıda Türkiye’den DSİP üyeleri Burak Demir ve Meltem Oral katılacak. 

Sosyalist Tartışma toplantıları süresince sendikasızlaştırmaya karşı işçi forumu, AKP’nin yaşadığı değişimin analizini yapan bir panel, göçmen krizinin değil ırkçılık krizinin sorunların kökeninde yattığını tartışan bir forum, sosyalizmin niteliğinin ele alınacağı tartışmalar gerçekleşecek.

İzmir Sosyalist Tartışma ise 27-28 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek. Aile yasası, yeni anayasa, iklim krizi, mülteci hakları ve kapitalizmin krizi gibi başlıklar ele alınacak.

Tarihi anlamayı bugünü değiştirmek için elzem gören, bugünü değiştirmeye yardımcı olmayan bir tarih anlayışının ezilenler açısından hiçbir anlamı olmadığını bilenler kavramak, yüzleşmek ve hesaplaşmak için Sosyalist tartışma 2023 toplantılarında buluşuyor. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol