Faşizme geçit yok! İlk turda bitmeli!

08.05.2023 - 16:32
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Erzurum'da CHP mitingine yapılan taşlı saldırıyı kınadı. Saldırganların cezalandırılmasını talep ederken seçim güvenliğinin yok edildiğine dikkat çekti.

DSİP'in duyurusu:

Aşırı sağcı iktidar blokunun, muhalefete karşı yürüttüğü saldırgan kampanya, Erzurum'da Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı CHP mitingine saldırıya dönüştü.

7 Mayıs günü Erzurum'da yaşananlar, sadece bir siyasi lidere ve topluluğa yapılmış saldırı değildir. Bu saldırıyla birlikte seçim güvenliği yok edilmiştir.

- Her şey AKP'li Erzurum Belediye Başkanı'nın saldırgan tutumu ve kışkırtmaları ile başladı. AKP'li Mehmet Sekmen, günler öncesinden CHP mitingini hedef gösterdi.

- 7 Mayıs günü İmamoğlu şehre gelmeden önce MHP, AKP ve Hüda-Par bayraklarını taşıyan grupların bazı yerlerde toplandığı CHP yetkililerince duyuruldu. Bu topluluk mitingin yapılacağı yere doğru yürüyüşe geçti. Görüntülere bakıldığında ağırlıkla Ülkü Ocakları üyelerinden oluştuğu anlaşılıyor. MHP ve Ülkü Ocakları, binalarına dev bir pankart asarak İmamoğlu'nu Selahattin Demirtaş'ın özgürlüğü hakkındaki açıklamaları üzerinden hedef göstermişti. 

- İmamoğlu, binlerce kişiden oluşan miting katılımcılarına seslenirken, konuştuğu otobüsün hemen arkasına yığılan ülkücü faşistler sloganlarla sözünü kesmeye çalıştı. Ardından İmamoğlu ve kalabalığı taşlamaya başladı. Seçim otobüsünün üstündekiler taşlara maruz kalırken, aralarında çocukların, yaşlıların ve kadınların bulunduğu birçok kişi yaralandı.

- 100-150 faşist kalabalığı taşlarken, polisler izlemekle yetindi. İmamoğlu ve mitinge katılan yurttaşların can güvenliği için yapmaları gerekeni yapmadılar. Mitingin karışıklık için dağıtılmasını sağlarken, saldırı sonrası faşist güruhun gecenin geç saatlerine kadar sokaklarda dolaşmasına, muhalefet partilerin seçim flamalarını yırtmalarına ve tehditlerine izin verdiler.

- Erzurum Valisi, Emniyet'i ve bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise İmamoğlu'nun sorumlu olarak ilan etti. Her türden demokratik gösteriyi hızla ve zorbalıkla bastıran kolluk kuvvetlerinin tepesinde bu kişilere göre, 'İmamoğlu mitingi izinsizdi', 'mitingin yapıldığı park miting alanı değildi', dolayısıyla İmamoğlu yasadışı davranmıştı. Daha da ileri gittiler, mitinge saldıranları gösterdikleri "milli refleks” için takdir ettiler.

- Aynı gün, Tarsus'ta Yeşil Sol'un seçim aracına saldırı düzenlenirken, Trabzon'da saldırılar gündeme geldi ve bazı yurtdışı sandıklarında olaylar yaşandı.

- 8 Mayıs sabahı AKP Konya İl Başkanı Hasan Angı, "Gedavet Parkı da Anıt alanı da miting alanı değil, yok ‘ben yaparım’ der ve istenmeyen olaylar yaşanırsa üzülürüz" diye konuştu. Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı Konya mitingine on binlerce muhalif katıldı. Mitingi provoke etmek isteyen birkaç kişi amaçlarına ulaşamadı. 

-Medya, olan biteni “gerginlik” adı altında haberleştiriyor. Yaşananlar “gerginlik” değil. Devlet destekli bir avuç faşistin muhalefete saldırısıdır. 

Seçimlere 1 hafta kala Erzurum'da yapılan saldırıyı kınıyoruz. Başka illerde muhalefet mitinglerini yaptırtmamaya çalışmak çaresiz bir çabadır. Emekçiler ve ezilenler faşist saldırılara karşı birleşecektir. 

Seçim güvenliğinin sağlanmasını, faşist çetelerin dağıtılmasını, saldırı yapanların cezalandırılmasını istiyoruz. Bunu ortak mücadelemizle başaracağımıza inanıyoruz. 

Bu vesilesiyle bir kez daha tekrarlıyoruz:

- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eleştirimiz de oyumuz da Kemal Kılıçdaroğlu'na.

- Meclis seçimlerinde Yeşil Sol'a.

- Bu iş ilk turda bitmeli.

- Kim kazanırsa kazansın. 15 Mayıs günü yeni bir dönemi tabandan mücadeleyle hep birlikte başlatmaya!

DSİP

8 Mayıs 2023

 

Bültene kayıt ol