Unutma, unutturma

06.04.2023 - 12:13
Haberi paylaş

► 6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen iki büyük deprem, 10 ilde ve Suriye'de büyük yıkım yarattı. Türkiye'den açıklanan son rakamlara göre can kaybı 50 bin 96, yaralanan sayısı ise 107 bin 204 kişi. Suriye'de 3 bin 800 kişi hayatını kaybetti. 

► 2 milyon 650 kişi çadırlarda yaşıyor. Aylarca çadırda kalmaya devam edecekler.

► Deprem sonrası stoklanmış çadırlara ve hazır yiyecekleri AHBAP Derneği'ne satan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, istifaya yanaşmadığı gibi hala görevden alınmadı. Fakat Kızılay hakkındaki rahatsızlık büyümeye devam ediyor.

► Konteyner talepleri karşılanmış değil. Bölgeye gönderilen konteyner ev sayısı binlerle ifade ediliyor.

► Yardımlar ve gönüllüler azalmış durumda. Berbat bir yaşama hapsedilen depremzedeler kendi başlarına bırakılıyor.

► Birçok yerde açlık sorununun ortaya çıktığı söyleniyor. Zaten İçişleri Bakanı Soylu'da bir süre önce kahvaltılık yardımı çağrısında bulunmuştu.

► Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) acil yardım çağrısında Türkiye’de 658 bin Suriye’de 170 bin çalışanın depremin ardından geçim kaynağından olduğu duyuruldu. 

Türkiye'ye ilişkin ilk verilere göre, 150 bini aşkın işyeri kullanılamaz hale geldi. Depremden etkilenen çalışanların her birinin, iş bulamadığı takdirde her ay ortalama 230 doları aşan gelir kaybı yaşadığı tahmin ediliyor. Bu kriz nedeniyle, deprem bölgesinde aylık 150 milyon dolar civarında emek geliri kaybı oluştu.

Türkiye'de depremden etkilenen illerde 4 milyonu aşkın çalışan yaşarken, bunların çoğunluğu tarım, imalat sanayi, ticaret veya diğer düşük katma değerli hizmetlerde çalışıyordu.

ILO, Türkiye için istihdam kayıplarına ek olarak, iş sağlığı ve güvenliği ile çocuk işçiliği alanlarında risklerin artmış olabileceği uyarısı da yaptı.

► Yaklaşan depremler yıllar önceden biliniyordu, bizzat AFAD tarafından raporlanmış ve Maraş'ta depreme hazırlık için tatbikat bile yapılmıştı. Deprem geldiğinde yapılan şeylerin gerçek bir hazırlık olmadığı ortaya çıktı. Maraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere depremin yıkım yarattığı yerlere devlet 3 gün sonra varabildi. Geç kalan arama kurtarma çalışmalarına, su, yiyecek ve çadır dağıtımında organizasyonluk sorunu da eklendi. Afet böylece iktidar eliyle felakete dönüştürüldü. Ve tek bir istifa bile yok. Milyarlaca para toplanmasına rağmen Samandağ'da çocuklar açlık çekiyor.

► Yaklaşan seçimlerde oylarımız sorumlulardan hesap sorma ve onları gönderme kadar, acil destek ve yardım bekleyen 2,5 milyon kişinin sağlıklı ve güvenli şekilde barınması için  seçim sonrasına uzanan bir mücadelenin parçası olacak.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol