Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş'tan ortak tek liste çağrısı

03.04.2023 - 15:49
Haberi paylaş

HDP'nin hapiste tutulan iki önemli temsilcisi, TİP'in Emek ve Özgürlük İttifakı içinde olduğu halde ayrı listeyle seçimlere girmesine karşı çıkıyor.

Seçim takvimi hızla ilerliyor. Partilerin milletvekilliği adayları listesi için son teslim tarihi 7 Nisan. 9 Nisan'da listeler kesinleştiğinde, oy pusulaları da hazırlanacak.

AKP-MHP iktidarının değiştirdiği seçim sistemi, partiler arasındaki ittifakları mecbur hale getirdi. Tek listeyle girebilenler daha çok vekillik kazanacak, aksi yönde davrananlar vekillikleri kaybedecek.

İktidar bloku, kendi değiştirdiği seçim sistemlerinin gazabına uğrar durumda. 7 Nisan'a giderken AKP, MHP ve Yeniden Refah Partisi kendi listeleriyle gitme eğiliminde.

Muhalefet blokundaki ana güç olan Millet İttifakı'nın ne yapacağı henüz belirsiz. İYİP'in kendi başına davranma, Milli Görüş-AKP geleneğinden gelen partilerin ortak liste arayışlarından söz ediliyor.

Bu tartışma işçileri neden ilgilendiriyor? Şu yüzden: Ortak tek liste yapan ittifaklar, mecliste daha çok koltuk kazanacak. Meclis çoğunluğu kimin elinde olacak? Cumhur İttifakı adı altında birleşen aşırı sağcı blok, mecliste çoğunluğu elde edip yasama ve yürütme yetkisine müdahil olup kitleyecek mi?

Devrimci sosyalistlerin bu seçimlerde oy çağrısı yaptığı HDP/YSP, Emek ve Özgürlük İttifakı'nı oluşturan belirleyici güç. Kürt siyasi hareketi ve Türkiye'deki enternasyonalist fakat birbirlerinden çok farklı şeyleri savunan solun çeşitli fraksiyonlarının ittifakının, bazı illerde tek ortak liste bazı illerde ittifak adı altında HDP/Yeşil Sol ve TİP seçenekleriyle seçime girmesi tepkiyle karşılanıyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nda ortaya çıkan ikili kompozisyona ve ayrı listelere, tabanda tepkiler büyürken Marksist.org sekterliğe karşı çıkan bir tutum aldı. Seçim sistemi açısından taşıdığı riskleri anlattı.

Kürt siyasi hareketinin hapiste tutulan liderlerinden ikisi, tabandaki bu eğilimin sesi oldu ve ortak tek liste çağrısı yaptı. 

Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş'ın çağrısı

Gültan Kışanak çağrısı:

"Televizyonda TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ı izleyince, birkaç cümle ek yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Öyle görülüyor ki, Emek ve Özgürlük İttifakı bir seçim ittifakı niteliğinde değil. Ortak cumhurbaşkanı adayı yok. Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı niteliğinde değildir. Sayın Erkan Baş, artık baraj kaygısı olmadığı için çok oy alacaklarını söylüyor. Evet, ittifakta olmak TİP için %7 barajını ortadan kaldırıyor ancak, barajı Kürtler yıllarca büyük emekler vererek, bedel ödeyerek anlamsız hale getirdi. HDP 7 Haziran’da barajı yıktı."

Selahattin Demirtaş'ın çağrısı:

"Meclis'te, alanlarda ve cezaevlerinde yıllardır direnen sosyalistler olarak, Türkiyeli tüm yoldaşlarımızı parlamentoda en güçlü şekilde görmek istiyoruz. Her bir arkadaşımız birbirinden değerlidir, yıpratılmaları asla doğru olmaz. Tek bir milletvekilliğinin bile geleceğimizi belirleyeceği bu seçimde Türkiye'nin tüm sosyalistlerini, tüm demokratlarını Yeşil Sol Parti listelerine güç vermeye, güç almaya çağırıyoruz. Gültan Başkanımızın çağrısını yerde bırakmayalım. Aynı şekilde, tüm Kürt partilerini de demokrasi ruhuyla Yeşil Sol Parti'de buluşmaya çağırıyoruz. Değerli yol arkadaşlarımızın, çağrılarımızı karşılıksız bırakmayacaklarını umuyor, herkese dostça selam, sevgilerimizi gönderiyoruz."

 

Bültene kayıt ol