Rehberlere ve Kıbrıslı öğrencilere mezar olan İsias Otel’de dere çakılı ve kumu kullanılmış

19.02.2023 - 10:13
Haberi paylaş

Adıyaman Grand İsias Otel 65 kişiye mezar oldu. TUREB’e bağlı rehberler ve rehber adayları ile KKTC’den gelen kafilenin deprem sırasında kaldığı otelin enkazına ilişkin inceleme raporu yayımlandı. Raporda, “Bina alanında bulunan molozlar yakından incelenmiş ve beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmiştir" denildi.

Depremin ardından enkaza dönen Adıyaman’daki Grand İsias Otel’de 30’u rehber, 35’i KKTC’li öğrenci, öğretmen ve veli, toplam 65 kişi yaşamını yitirdi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İsias Otel ön inceleme raporunu yayımladı. 

Raporda şu tespitlere yer verildi:

“Bu yapının göçmesinin nedeni depremin büyüklüğü değil yanlış tasarım ve/veya imalattır. Bina alanında bulunan molozlar yakından incelenmiş ve beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmiştir.

Dere çakıllarının büyüklüğüne bakıldığında, sıklıkla bu tür yapılarda kullanılacak betonlardaki maksimum tane boyutundan daha büyük oldukları, betondaki çakıl ve kum dağılımındaki granülometrinin iyi olmadığı, elle yapılan kontrolde kolaylıkla dağıldığı tespit edilmiştir.

Temeli ve kolonları 5 kata göre tasarlanıp inşa edilmiş olan söz konusu binanın inşasının doğru yapılmadığı kanaati oluşmuştur. Kat artırımı yapılmasının ciddi bir hata olduğu ve binanın en düşük depremlerde dahi yıkılmasının mümkün olduğu kanaati olmuştur.”

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkan raporlar göz önüne alındığı zaman Adıyaman Grand İsias Otel faciasının resmen bir cinayet olduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır. 

Bina yapılırken belirli kriterlere uymayan, bu binanın yapımına izin veren, yapı denetimi konusunda başarısız kalan ve otelde insanların hayatını kaybetmesine sebep olan herkesin yargılanması gerekmektedir.

Bültene kayıt ol