Sadece 1999 öncesi binalar yıkılmadı

18.02.2023 - 17:08
Haberi paylaş

Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası sarf ettiği "Yıkılan binaların yüzde 98'i 1999 öncesinde yapıldı" şeklindeki sözlerine eleştiriler yükseliyor. Ortaya çıkan uydu görüntülerine göre Kahramanmaraş'ın batısında yer alan ve şimdi yıkılmış olan binaların büyük kısmı 2004'ten sonra inşa edilmiş. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de depremin etkilediği 10 kentin 7'sinde (Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Gaziantep, Hatay) hane halkının en az yarısı 2001 ve sonrasında inşa edilen binalarda yaşıyor.

Deprem bölgesinde yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 öncesinde yapıldığı iddiası, belediyelerin verileriyle de çelişiyor.

Ancak oran bu şekilde olsaydı dahi, Erdoğan'ın açıklaması iktidarı sorumluluktan kurtaramaz. Fay hatlarında yer alan kentlerde binaların depreme dayanıklı olmasını sağlamak iktidarın en önemli görevi.

1999 Kocaeli ve Düzce depremleriyle birlikte yapıların deprem güvenliklerinin olmadığı zaten görüldü. Yapıların güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gerektiğini uzmanlar defalarca söyledi. 

Uzmanlar, depremin büyüklüğü öne çıkarılarak kayıpların "normalmiş" gibi gösterilmesine tepki gösteriyor. Uzmanlar, yönetmeliğe uyulsaydı binaların 7.8 büyüklüğündeki bir depremde bile çökmeyeceğini, en fazla çatlak meydana geleceğini ancak bunun da can kaybına neden olmayacağını belirtiyorlar.

Bültene kayıt ol