Onun kararı ile İskenderun’daki bazı mahalleler riskli alan olmaktan çıkarılmış

18.02.2023 - 16:58
Haberi paylaş

AKP iktidarının 20 yıldır İskenderun’a deprem bölgesi değilmiş gibi yaklaştığı, 6 mahallenin riskli alan olmaktan çıkarılması sürecinde bir kez daha görüldü. Depremde imar affı ile tapu alan binalar yıkıldı, binlerce insan öldü. Pek çok imar affı çıkaran AKP iktidarı, 2022 yılında İskenderun’da kaçak yapılara tapu vermek için riskli alan sınıflandırmasını da iptal etmiş.

Geçen yıl 4 Şubat 2022’de Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla, Hatay’ın İskenderun ilçesi Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahallelerinin “riskli alan” ilan edilmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 mahallede gecekondu bölgeleri olduğu için ilan edilen yapılaşma yasağı kaldırıldı, mahalleler imara açıldı. Mevcut bütün kaçak yapılara, gecekondulara imar affı çerçevesinde tapu verildi.

Oysa başta Prof. Dr. Naci Görür olmak üzere pek çok bilim insanı Hatay-Maraş ekseninde fay hatlarının var olduğunu, bu fayların depreme yol açacağını, özellikle 2020 Elazığ depreminden sonra sürekli söylemeye başlamışlardı. 

Fay hatlarının üzerindeki bir kentte kaçak yapılara tapu vermek değil, bu yapıların yıkılması ve güvenli konutların inşa edilmesi gerekiyordu, ancak bu yapılmadı. Söz konusu evlerin büyük çoğunluğu depremde yıkıldı, binlerce insan öldü.

İmar affı müjdeleri

40 bin insanın hayatını kaybettiği depremin ardından bina denetiminde katettikleri yolla övünen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde Malatya, Hatay ve Maraş'ta verdiği 'imar affı' müjdeleri yeniden gündeme geldi.

Erdoğan, riskli binaların hiçbir denetime tabi tutulmadan kayıt altına alınmasına yol açan İmar Barışı Yasası'nı anlatırken bu şehirlerle ilgili şunları söylemişti:

“İmar barışıyla 144 bin 556 Maraşlı vatandaşımızın sorununu çözdük.

Malatya, imar barışıyla Malatya'da 88 bin 577 vatandaşımızın sıkıntısını çözdük.

Hatay, imar barışıyla toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük. “

6 Şubat’ta deprem olmasaydı yeni bir imar affı düzenlemesinin Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin gündemine gelmesi bekleniyordu.

Bültene kayıt ol