(Röportaj) Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin “Bunun adı özelleştirmeden öte peşkeş çekmedir”

22.07.2022 - 19:02
Haberi paylaş

Manisa'nın Soma ilçesindeki Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesindeki Eynez açık ocağının bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devrine karşı işçiler eylemlerini sürdürüyor.

İşçi eylemleri hakkında sendika şube başkanı Şevket Şahin ile görüştük. Şahin şunları söyledi:

Soma’daki özelleştirme asıl olarak peşkeş çekmedir. Çünkü biz Eynez bölgesinin 17 yılda alt yapısını hazırladık, verimli bir şekilde kömür çıkarmaya başladık, sattılar. El değmemiş bir bölgeyi verseler, alan firma alt yapısını da kendisi hazırlasa sesimizi çıkarmazdık. Ama alt yapısı tamam, kömür çıkarmaya en uygun ocağı bu şekilde özelleştirmelerinin gerçek adı peşkeş çekmektir.

Soma kömürü Türkiye’nin en kaliteli kömürü, kiloda ortalama 4500 kalori değerine sahip. Mesela Elbistan-Afşin kömürü 1200-1500 kaloridir.

Bu kömür şimdi KDV dahil 2 bin liraya kamu kurumlarına, okullara, vatandaşa satılıyor. Özel sektör ise 5 bin liraya kömür satıyor. Amaçları kamunun ve halkın ucuz kömüre erişimini ortadan kaldırmak.

Bu yüzden Eynez bölgesinin özelleştirilmesine tüm halkımızın karşı çıkması gerekir. Bu sadece işçilerin sorunu değildir, yoksul, dar gelirli bütün halkımızın sorunudur.

Kamuya ait maden sahalarında, Türkiye genelinde 14 bin işçi çalışıyor, burada da 1200 işçi kamuda çalışıyor. Bu sayı özelleştirmelerle sürekli küçülüyor.

Kamunun elindekileri ortadan kaldırmak, kamu mallarını özel sektöre peşkeş çekmek zaten bir hükümet politikası. Biz bu politikalara karşı kamunun çıkarlarını savunuyoruz. Halkın ucuz kömür alma hakkını savunuyoruz.

Tüm halkımızın da bu mücadelede yanımızda olmasını istiyoruz. Şimdi jandarma yürüyüşümüzü durdurdu, Kırkağaç’ta bekliyoruz, geceyi burada geçireceğiz. Hükümetle görüşmelerimiz devam ediyor, Olumlu bir cevap alana, özelleştirme girişimi iptal edilene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Bültene kayıt ol