AKP iktidarının dövizdeki yükselmeyi engelleme adımları sonuç vermiyor. Dün gece ilan edilen “gelire endeksli devlet iç borçlanma senetleri” tedbiri dövizin yükselmesini durduramadı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün öğleden sonra bir açıklama yaparak ekonomiye ilişkin yeni adımların atılacağını belirtti. Açıklama sonrası dolar 16,9 liraya kadar indi.
Daha sonra Merkez Bankası “gelire endeksli devlet iç borçlanma senetleri” çıkarılacağını açıkladı. Bu açıklama sonrası dolar tekrar yükselmeye başladı ve 17, 2 seviyelerine geldi.
Uzmanlar Merkez Bankasının açıklaması sonrası, “Enflasyon yüzde 100'ü geçmişken, hangi devlet gelirine endeksli tahvile güvenirsiniz? Devletin hangi kurumu, enflasyona yakın gelir garanti eder ki? Dağ fare doğurdu” şeklinde yorumlarda bulundular.
Uygulama ile kişilerin dövizlerini bozdurup, devlet borçlanma senedi almaları öngörülüyor. Ancak senetlerin getiri oranı şimdilik açıklanmıyor. Getiri oranları senetler piyasaya sürüldüklerinde açıklanacak.
Hükümet bu yolla aynı zamanda faizleri yükseltmiş olacak. Hükümet söylemlerinde faizleri düşürmeye çalıştığını iddia ediyor, ancak 6 ay önce devreye alınan Kur Korumalı Mevduat sisteminde gerçekleşen faizler şimdiden yüzde 110’ları buldu. Sistemin ilk üç ay için getirisi yüzde 27.
Gelir endeksli senetlerde de durumun farklı olmayacağı, parası olanlara devlet kasasından büyük paralar ödeneceği ortada.
Yoksullardan alıp zenginlere veren hükümet politikası, gelire endeksli senet sisteminde de devam edecek. Üstelik enflasyon da artmaya devam edecek, çünkü hem KKM sisteminde, hem de İç Borçlanma Senetleri sisteminde ödenen faizler, karşılığı olmayan paralar. Bu da enflasyonu körükleyen bir durum.
Memurlara, işçilere TÜİK enflasyonu kadar bile ücret artışı yapmayan, bayram ikramiyelerini en azından enflasyon kadar artırma taleplerini duymazdan gelen, asgari ücreti enflasyon kadar yükseltmeye yanaşmayan hükümet, zenginlerin elindeki paraların artırılması için sürekli yeni yöntemler buluyor.
Bu kısır döngüden çıkış için hükümetin acilen zenginlere ek vergi koyması, topladığı vergileri yoksulların gelirlerinin artırılması için kullanması gerekiyor.