İktidarın vakıfları: 67 milyon dolar ABD'ye transfer edilmiş

25.05.2022 - 11:12
Haberi paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’deki TURKEN Vakfı’nı yeniden gündeme getirdi ve ABD’ye para kaçırıldığını iddia etti. Kuruluşunda ve yönetiminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının olduğu, merkezi ABD’de bulunan vakfın aktif büyüklüğü, ABD Gelir Dairesi kayıtlarına göre, şirketin toplam varlığı, 67 milyon dolara, yani 1 milyar TL büyüklüğüne ulaştı.

TÜRGEV ve Ensar Vakfı ortaklığıyla 2014 yılında ABD’de kurulan TURKEN Vakfı’nın kuruluş belgesinde Bilal Erdoğan’ın imzası yer alıyor. Vakfın Yönetim Kurulu’nda Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak da bulunuyor.

Ünlü boksör Muhammed Ali’nin çiftliğini satın alması ve New York Manhattan’da lüks bir gökdelen inşa etmesi ile gündeme gelen vakfa 2015-2020 yılları arasında sadece TÜRGEV tarafından 25 milyon 531 bin dolar aktarıldı. 2014-2019 yılları arasında da Ensar Vakfı’nın aktardığı tutar 34 milyon 989 bin dolar oldu. İktidara yakın şirketlerden Başkentgaz da TÜRKEN Vakfı ile kurduğu ilişki ve muaf olduğu vergilerle gündeme gelmişti. 2017 yılının Aralık ayında, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na ve oradan TÜRKEN Vakfı’na ulaşan 8 milyon dolarlık bağış, kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etmişti. Söz konusu para, Başkent Gaz’dan doğrudan TÜRKEN Vakfı’na aktarılmak yerine, Kızılay ve Ensar Vakfı aracı kılınarak verilmişti. Para Kızılay aracılığı ile gönderildiği için Başkent Gaz’ın o dönem vergi ödemediği ortaya çıktı. 

Türkiye’de artan yoksulluğa ve açlığa rağmen bir avuç zenginin paralarını yurt dışına kaçırmaya devam etmesi, kapitalist sistemin bir sonucu. Zenginler hiçbir şekilde ekonomik krizin faturasını ödemek istemiyorlar. Yurt dışına para aktaran, yoksullardan çaldıkları ile müreffeh bir hayat yaşamak isteyen bütün zenginler teşhir edilmeli, kaçırdıkları paralar kendilerinden misliyle tahsil edilmelidir.

Bültene kayıt ol