İstanbul Barosu: Tutukluların yaşam hakkı korunmalıdır

16.04.2022 - 11:54
Haberi paylaş

İstanbul Barosu, Silivri Cezaevi'nde mahkûmlara yönelik uygulamalarla ilgili iddiaların acilen etkin bir şekilde soruşturulması ve şeffaf bir şekilde yetkililer tarafından tatmin edici bir açıklama yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi çağrısında bulundu.

İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, gardiyanlar tarafından mahkûmlara işkence uygulandığı iddiaları ile gündeme gelen Silivri Cezaevi'ne giderek incelemelerde bulundu.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün “kalp durması sonucu ölmüştür” dediği Ferhan Yılmaz’ın ortaya çıkan yoğun bakım görüntüleri işkence iddialarını güçlendirmişti.

Baronun İnsan Hakları Merkezi, incelemenin ardından ceza infaz kurumunda meydana gelen ölüm olayının ve intihar vakalarının açıklığa kavuşması için hem adli hem de idari prosedürün hızlıca başlatılması gerektiğini açıkladı.

Açıklamada, “Basına ve kamuoyuna yansıdığı kadarıyla toplu intihar girişimi, sistematik olarak kötü muameleye maruz bırakma ve süngerli odada yapılan işkence iddialarıyla ilgili olarak adı geçen mahpusların birçoğunun şehir dışında bulunan ceza infaz kurumlarına sevk edildiği öğrenilmiş, görüşmeler kurumda bulunan mahpus ile gerçekleştirilmiştir” denildi.

Mahkumlar yaşadıklarını anlattı

Açıklamada, “Sayım sırasında infaz koruma memurunun bir mahpusa tokat atması sonrasında, infaz koruma memurları tarafından mahpusların tehdit edildikleri, sonrasında bazı mahpusların fiziksel şiddet uygulanarak süngerli odaya alındıkları, burada işkenceye maruz bırakıldıkları, rapor almamaları için tehdit edildikleri, süngerli odada işkenceye maruz kaldığını beyan eden mahpusların ertesi gün koğuşlarına gönderildikten sonra hap içmek suretiyle intihar ettiklerine dair iddialar görüşme sırasında tarafımıza iletilmiştir.

Görüşme sırasında bir mahpusun içtiği haplar sonrasında ölümünün gerçekleştiğine ilişkin beyan ile birlikte, işkence gördüğünü söyleyerek kendisine zarar vereceğini beyan eden bir başka mahpusa bağcıklı ayakkabılarının teslim edilmesi ve bu ayakkabı ipiyle mahpusun intihar girişiminde bulunduğu iddiası, ceza infaz kurumunda bulunan mahpusların yaşam haklarının ve güvenliğinin devletin pozitif yükümlülüklerinin korunması konusunda kaygılara neden olmaktadır” ifadeleri yer aldı.

İnsan Hakları Merkezi, ceza infaz kurumunda meydana gelen ölüm olayının ve intihar vakalarının açıklığa kavuşması için hem adli hem de idari prosedürün hızlıca başlatılması gerektiğine dikkat çekti.

Mahpusların sağlıkları tam anlamıyla korunmalı

Benzer durumların yaşanmaması adına tüm tedbirlerin hızlıca alınması gerektiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

 “İstisnası olmayan işkence ve kötü muamele yasağının ihlaline ilişkin iddialar gecikmeksizin etkin bir şekilde hem idari hem de cezai boyutuyla soruşturulmalı, bu olaylarda adı geçen infaz koruma memurları soruşturmanın selameti için kurumdan uzaklaştırılmalı, mahpusların beden bütünlükleri ve ruh sağlıklarının tam anlamıyla korunması gecikmeksizin sağlanmalıdır.

Basına yansıyan görüntüler de dikkate alındığında, oldukça vahim olan bu iddiaların gecikmeksizin etkin bir şekilde soruşturulması ile birlikte bu soruşturmanın sonucunun da şeffaf bir şekilde yetkililer tarafından tatmin edici bir açıklamayla kamuoyu ile paylaşılması önem arz etmektedir.”

İnsan Hakları Merkezi, incelemeyle ilgili oluşturacakları raporu kısa süre içerisinde kamuoyuyla açıklayacaklarını duyurdu.

Ne olmuştu?

Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence iddiaları ile gündemde. İddiaya göre 6 Nisan’da başlayan şiddet ve işkencede 60 gardiyan girdiği koğuşlarda tutuklulara işkence yaptı, tehdit etti ve kendilerini öldürmelerini istedi. Bu baskılar sonucu bazı mahkûmlar toplu intihar etti.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, "Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda toplu intihar olduğu" yönündeki iddiaları reddetti.

Hayatını kaybedenlerden Ferhan Yılmaz’ın vücudundaki görüntüler tartışmaya neden oldu.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ferhan Yılmaz'ın "kalp durması" sonucu öldüğünü ileri sürdü. Ölüm raporunda ise Yılmaz'ın ölüm şeklinin "Bulaşıcı hastalık" olduğu yazdı.

İHD yaşananların aydınlatılmasını istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Silivri 5 Nolu Cezaevinde gardiyanların baskı ve işkencesi sebebiyle iki mahpusun hayatını kaybettiği iddialarına ilişkin, Taksim’de bulunan dernek binasında basın açıklaması yaptı.

Cezaevinde yaşananların aydınlatılması çağrısı yapan İHD, Adalat Bakanlığı'na "mahpuslara yönelik işkence ve kötü muameleyi durdurun ve yaşam koşullarını iyileştirin. Hakikati ortaya çıkarmak ve suçluların cezalandırılmasını sağlamak için, olaya katılan cezaevi görevlileri ve göz yuman cezaevi yönetimini zaman geçirmeksizin görevden alın ve olayı hem cezai hem idari olarak soruşturun" çağrısında bulundu.

Bültene kayıt ol