Faize karşı olduğunu söyleyen iktidar, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi ile faizi patlattı. Kur Korumalı Mevduat sisteminde; mevduat getirileri, dolar getirisinin altında kaldığında aradaki fark bütçeden, yani hepimizin ödediği vergilerden karşılanıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı mevduatta 591 milyar lira biriktiğini açıkladı. 30 bini kurumlar ve şirketler olmak üzere KKM hesabı açanların sayısı 1 milyonu aştı. Üç aylık faize yatırılan mevduatlar için ilk ödemeler geçen hafta başladı. Uygulama kapsamında hesap açtıranlara, banka faizlerine ek olarak, dövizdeki artış kadar 84 milyonun vergilerinden ek faiz ödendi, Bakanlık ne kadar ödeme yapıldığını şimdiye kadar açıklamadı.
Uygulamanın başlatıldığı ilk günlerde 11,6 lira olan dolar kuru bugün 14,8 lirayı aştı. Yıllık yüzde 19 faizi fazla bulan ve Merkez Bankası faizini yüzde 14’e indiren Erdoğan, KKM ile sermaye sahiplerine yıllık yüzde 110 faiz ödüyor. Dolar garantili faiz sistemi Hazineyi çökertebilir, ‘hiper enflasyona’ yol açabilir.
Kur Garantili Mevduat sisteminin şu ana kadar kamuya yani Merkez Bankası ve Hazine’ye maliyeti hesaplara göre 75 milyar lirayı aşmış durumda. Doların her 1 liralık artışı, kamuya ekstra 40 Milyar lira ek yük bindiriyor. Yıl sonu dolar kurunu 28-30 lira olarak tahmin eden uzmanlara göre, KKM sistemi sürdürülebilir değil. Zaten 240 milyar lira açık verecek şekilde hazırlanan bütçeye KKM yolu ile en az 600 milyar lira ek yük binebilir. 1,75 trilyon liralık gider toplamı, 2.3 trilyon liraya, bütçe açığı 800 milyar liraya çıkabilir.
Ancak iktidar, KKM’yi bir kurtuluş reçetesi olarak görüyor. Bu reçeteyi toplumun önüne koyan iktidarın tek amacı kur patlamadan seçime kadar ekonomiyi ayakta tutmak. Kuru şimdilik baskılayarak artmasını engellemeye çalışan hükümet, enflasyon konusunda ise serbest düşüşe izin vermiş durumda. Fiyatlar hızla yükselirken, ücretlerin alım gücü her gün düşmeye devam ediyor. Kur Korumalı Mevduat hesaplarına ödenen milyarlarca lira, işçilerin, emekçilerin cebinden alınarak veriliyor.