Asgari ücret eridi, mutfak çöktü

25.03.2022 - 08:59
Haberi paylaş

Asgari ücret eridi. 4 bin 250 lira ile ne kira, ne mutfak masrafları karşılanabiliyor. Ne de elektrik, gaz faturaları ödenebiliyor. Maliye Bakanı Nebati, ekonomi ile ilgili sorulara cevap vermek yerine “Bayrak inmeyecek, ezan susmayacak” diyor. Asgari ücretin artırılıp artırılmayacağı sorusuna bakanın verdiği bu cevap, işçilerde ve emekçilerde büyük bir öfke yaratıyor.

Sendikalar, işçiler günlerdir asgari ücretin artırılması için talepte bulunuyor, ama hükümet bu konuda kılını kıpırdatmıyor. Çalışma Bakanı açıklama yaptı, “asgari ücretin artırılması gündemimizde yok” dedi. 

İnsanlar geçen yılın asgari ücretine göre bu yılın asgari ücreti ile daha az sebze, meyve alabiliyor, daha az ürün alabiliyor. Asgari ücret daha yılın ilk ayında açlık sınırının altında kaldı, geçen yıl asgari ücret Mayıs ayında açlık sınırının altına inmişti. 

Enflasyon her geçen gün emekçilerin yoksulların cebindeki paranın alım gücünü azaltırken, hükümet enflasyonla mücadeleyi bırakmış durumda. Maliye Bakanı da zaten itiraf etti: “TL en kötü durumda, bundan kötüsü olmaz” dedi. Hükümetin milyonlarca insan bu kadar zor geçim şartları yaşarken takındığı tavır insanlarla dalga geçildiği hissiyatı uyandırıyor.

Et ve Süt Kurumu ürünlerine yüzde 48 zam yapıldı. Kurum temsilcisinin açıklaması şöyle: “Kuyruklar çok uzun oluyordu, azaltmak için zam yaptık”. İnsanların yoksulluğu ile dalga geçmek ancak bu kadar olur.

Ekonomistler yeni bir kur şokunu bekliyorlar. Kur Korumalı Mevduat son 3 ayda zaten bütçeye ekstra önemli bir yük getirmişti, kur şoku sonrası bu yükün katlanarak artması söz konusu.

Benzine, motorine yeni zamlar geldi. Yılbaşından bugüne yapılan zamların oranı yüzde 100’ü geçti. Son 1 yıldaki artış oranı ise yüzde 270. Benzin zammının zamanla bütün ürünlere ve hizmetlere kademeli olarak yansıyacağını hepimiz biliyoruz. 

Zenginler ise paralarına para katmaya devam ediyorlar. Kur Korumalı Mevduat hesaplarına hükümet hepimizden topladığı vergileri faiz ödemesi adı altında aktarıyor. Bankaların verdiği yüzde 17 zammın üzerine hükümet bu paralara yüzde 90’a yakın faiz ödedi, şimdi kurlarda yeni bir patlama yaşanırsa bu faiz ödemeleri daha da artacak.

Ekonomide halk büyük bir yoksullukla mücadele ederken, Cumhurbaşkanlığı sarayında görevli bazı bürokratların farklı kurumlardan aldıkları maaşların toplamı aylık 300 bin lirayı geçmiş durumda. 

Yoksulluk ve açlık bugün Türkiye’nin en önemli gündemi. İşçi sınıfı en önemli kazanılmış hakkı olan asgari ücret hakkı için ayağa kalkmalı, asgari ücretin en az 8 bin lira olması için mücadele etmelidir.

Bültene kayıt ol