Türk Lirası hızla değer kaybediyor, çünkü...

13.10.2021 - 23:34
Haberi paylaş

Son bir ayda liranın değer kaybı yüzde 8. Yoksulluk TL’deki değer kaybı ile daha da artacak. TL’nin değer kaybetmesinin üç temel nedeni var:

• Hükümet tarafından Suriye’ye müdahale edileceğine dair açıklamalar yapılması.

• Merkez Bankasının faizleri biraz daha düşüreceğinin sinyalini vermesi.

• Cari açık nedeniyle Türkiye’nin döviz ihtiyacının devam etmesi, enerji faturalarının kabarması, özellikle Kasım ve Aralık ayında dış borç ödemelerinin artacak olması.

Suriye politikası ekonomiyi vuruyor

Hükümetin Suriye’ye müdahale edeceği bilgisi, bir kez daha ekonomiyi vuran bir şekle büründü. Son 3-4 yıldır Suriye politikası TL’nin değerini yakından etkiliyor.

ABD ve Rusya’nın arasında üçüncü bir güç olma iddiasında olan Türkiye, 2016 Ağustos ayında ilk olarak Suriye’nin Cerablus kasabasına girmişti. Daha sonra da devam eden askeriharekatlarda yüzlerce askerini kaybeden Türkiye, özellikle İdlib’de sıkıştı. Rusya’nın ve Esat rejiminin askeri olarak hedefi durumuna geldi. En son Rus uçakları 36 askeri bombalayarak öldürdü. Sonrasında da onlarca asker ve sivil görevli bombardımanlarda öldü. Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi ekonomi üzerindeki bu olumsuz faktörün ortadan kalkması demek olacak.

Merkez Bankası gidişatı yanlış okuyor

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz indiriminin piyasa tarafından beklendiğini, bunun sürpriz bir indirim olmadığını belirtti. TL'deki değer kaybının sadece faiz indirimiyle ilgisi olmadığını söyledi.

Merkez Bankası enflasyonda yükselişin geçici olduğu görüşüyle 21 Ekim'deki toplantıda politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 17.5'e düşürecek. Oysa enflasyon yükselmeye devam ediyor, çünkü bütçe açığını kapatmak için hükümet para basıyor. 9 aylık bütçe açığı 80 milyar lira civarında.

Cari açık büyüyor

Yıllık ihracat artarak 210 milyar dolara yükseldi, Ancak ithalat ta 250 milyar dolar civarında. Enerji fiyatlarındaki yükselme ithalatı daha da artıracak. Daha önceleri turizm gelirleri ve yabancı sermaye girişleri ile kapatılmaya çalışılan cari açık bu defa kolay kapanmıyor. Bu da doların yükselmesinde önemli bir baskı yaratıyor.

Yoksulluk artıyor

Dolar artıyor, artmaya devam edecek. Bunun sonucu enflasyon yükselecek, pahalılık artacak, yoksulluk artacak. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çok istediği Türk tipi başkanlığı, “Bu kardeşinize yetkiyi verin faizle, dolarla nasıl uğraşılır göreceksiniz” diyerek almıştı. Seçmenden yetkiyi aldığında dolar 4,7 liraydı, şimdi dolar lirayı geçti. 

Bu gidişatı tersine çevirmek için hükümetin yapması gerekenler belli: Askeri harcamaları, lüks harcamaları, israfı kısmak. Şirketlerin vergi aflarını iptal etmek. Zenginleri vergilendirmek.

Bültene kayıt ol