Kutlu Adalı 25 yıl önce katledildi, katiller hesap vermeli!

06.07.2021 - 15:17
Haberi paylaş

Gazeteci Kutlu Adalı 25. yıl önce katledilmişti. Kıbrıs'ta mezarı başında anıldı. Cinayete ortak olanların itiraf ve ifadelerine rağmen hala soruşturma, gözaltı, tutuklama yok.

Gazeteci Kutlu Adalı, 6 Temmuz 1996 günü evinin önünde katledilmişti.

25 yıl sonra çete lideri Sedat Peker, Adalı'nın katillerinin eski asker ve istihbaratçı Korkut Eken ile eski polis şefi ve İçişleri Bakanı Mehmet Ağar olduğunu itiraf etmişti.

Peker'in itiraflarına ve kardeşinin yazılı ifadesine göre Kutlu Adalı'yı "vatan haini" olarak niteleyen Korkut Eken, infazını gerçekleştirecek tetikçiyi talep etmiş ve Atilla Peker bu role soyunarak adaya gitmişti.

Bu itiraflar ve ifadenin ardından olaya karışan bütün devlet aktörleri, Kutlu Adalı cinayetinin hazırlanışı sırasında adada bulunduklarını, sonradan verilen görevi yapamayacağı ortaya çıkacak tetikçi ile görüştüklerini itiraf etti.

Aynı zamanda Adalı cinayetine karışmadıklarını da ortak bir şekilde dile getirdiler.

Kutlu Adalı neden öldürülmüştü? Yeni Düzen gazetesinde yazdığı son yazılarda KKTC'de müze olan eski bir manastırın soygunu araştırdığı için. Adalı, devlet karşıtı bir gazeteci değildi fakat bir kumarhane, uyuşturucu ve kara aklama merkezine dönüştürülen Kıbrıs'ın artık böyle olmamasını istiyordu. Bu soyguna bizzat Sivil Savunma Teşkilatı'nın katıldığının, başlarında Ankara'dan gönderilen üst düzey generallerin bulunduğunu yazmıştı.

Bizzat Kutlu Adalı gibi, katledilmesinden sonra bir çok Kıbrıslı aydın, gazeteci ve sosyalist, Peker'in itiraflarındaki kontrgerilla gerçeğini yıllardır anlatıyor.

Kutlu Adalı'nın ardından geçen 25 yıl sonunda, KKTC'de soruşturma açıldığı söyleniyor. Ancak bu cinayete karıştığı iddia edilen ve hakkında uluslararası arama olan Ersin Falyalı adlı kumarhanecinin KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la verdiği samimi pozlar internette dolaşıyor.

Atilla Peker'in kendisini de suçun için alan, ısrarla verdiği ifadeye rağmen hala bir soruşturma açılmış değil.

Gazeteci Kutlu Adalet için adalet mücadelesi, aramızdan alınmasından 25 yıl sonra Kıbrıs ve Türkiye halklarının özgür geleceği için güncel mücadelenin parçası.   

Bültene kayıt ol