Pervin Buldan: İtiraf ediyorlar, binlerce faili meçhulün arkasında Ağar ve ekibi var

03.06.2021 - 15:20
Haberi paylaş

1990'larda faili meçhul cinayete kurban giden Kürt iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay İstanbul'da anıldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, eşinin mezarı başında bir konuşma yaptı. 

Devlet adına suç işleyen çete lideri Sedat Peker'in, dönemin devlet üst düzey devlet görevlileri Mehmet Ağar ve Korkut Eken hakkındaki ifşaları ile JİTEM davasının yeniden açılmasının ardından gelen anmada hüzün ve öfke vardı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şunları söyledi:

"Bu üç güzel insanı Bolu'nun Yığılca ilçesine götürüp işkence yapıp kafalarına ve bedenlerine kurşunlar sıkarak katlettiler. Melen Çayı kenarında üç insanın cansız bedenine ulaşıldı. Faili belli, tetiği çekenler belki, emri verenler belli, katledenler belli."

"Aslında kendileri de inkar etmediler. Zaman zaman verdikleri ifadelerden, kurulan komisyonda devlet adına 'bin operasyon yaptım' dediler. 'PKK'ye yardım eden Kürt iş insanlarının isimleri elimizde bunlardan hesap soracağız dediler'. 'Tuğlayı çekersem duvar yıkılır, hepimiz altında kalırız' dediler. İşte o insanlar işledikleri cinayetleri, katlettikleri insanları hiçbir zaman gizlemediler." 

"Bütün pislikler, bütün ahlaksızlık ve bütün hukuksuzluk ortalığa saçılmıştı. Ama Susurluk'un üzeri kapatıldı. Susurluk Komisyonu'na ifade veren Mehmet Ağar başta olmak üzere ifade veren her tetikçinin ifadesi o komisyonda belgelerde yazılıdır. Hep söyledik şimdi yine söylüyoruz: Susurluk kazasında devlet bir kamyona çarpmıştı. Ancak şimdi devlet kamyondan daha büyük bir araca, bir tıra çarptı. Sedat Peker'in açıklamaları öyle sıradan açıklamalar değil. Bir kez daha itiraf ediyorlar. Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Kara'yı ve binlercesini, dönem işlenen binlerce faili meçhul isimlerin arkasındaki ismin Mehmet Ağar ve onun ekibi olduğunu bir kez daha itiraf ediyorlar. 

Şimdi bakıyoruz; ülkeyi yönetenler Yargıtay'a talimat vermeyi bir yana bırakın bu cinayetlerin açığa çıkması için kıllarını dahi kıpırdatmıyor. Ve bir kez daha üç maymunu oynanmaya devam ediyorlar. Kör, sağır ve dilsizler. Ama biz her yerde her zaman adaleti çığlığımızı Mehmet Ağar ve ekibinin, Tansu Çiller ve ekibinin yargılanması için bu mücadelenin peşini bırakmayacağız. Çünkü onlar Süleyman Demirel'in 'Fırat'ın kenarında bir koyun kaybolsa hesabı ben veririm'  dediği gibi biz hesabı devletten sormaya mecburuz. Ama bırakın bir kuzuyu bu insanları katledenlerin biri dahi yargılanmadı."

"Biz bu özür borcunu hala bekliyoruz. Ve beklemeye devam edeceğiz ta ki bizlerden özür dilenene ve katiller yargılanana kadar" dedi. 

Açıklamada son olarak sözü HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, öldürülen isimlerin kimler tarafından öldürüldüğünü daha ilk günden bildiklerini ve " Devletin organize bir işi olduğunu geçmiş tecrübelerden ve o günkü bilgilerden zaten çıkarabiliyorduk" dedi. 

Bültene kayıt ol