Garo Paylan'ın yanındayız

28.04.2021 - 11:11
Haberi paylaş

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, 24 Nisan tartışması üzerinden HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ı hedef aldı.

Paylan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “106 yıl sonra, Soykırımın mimarı Talat Paşa isimli caddelerde yürüyoruz. Talat Paşa isimli okullarda çocuklarımızı okutuyoruz. Almanya’da bugün Hitler isimli caddeler olsaydı, Hitler isimli okullarda çocuklar okusaydı nasıl bir Almanya olacaksa, öyle bir Türkiye’de yaşıyoruz” diye yazmıştı.

Paylan’ın paylaşımını alıntılayan Özdağ, “Terbiyesiz tahrikçi adam. Çok memnun değilsen çek git cehennemin dibine. Talat Paşa vatansever Ermenileri değil senin gibi arkadan vuranları sürdü. Sen de zamanı gelince bir Talat Paşa deneyimi yaşayacaksın ve yaşamalısın” ifadelerini kullandı. Garo Paylan’ı destekleyenler bir destek mesajı kaleme aldılar. Mesajda şu noktalar vurgulanıyordu:

“Garo Paylan’ın yanındayız.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin seçilmiş vekili Garo Paylan’I hedef gösterenleri tanıyoruz, biliyoruz. Ölüm tehditlerini, ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ diyenleri, Talat Paşa’yı ‘anarak’ ölüm ve sürgün tehdidi savuranları görüyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi dahil olmak üzere, bütün devlet kurumlarını derhal göreve davet ediyor, anayasal güvence altında olan can güvenliği konusunda tutum almaya çağırıyoruz. Artık yeter! Tarihin tekerrür etmesine izin vermeyeceğiz.”

Nefret söylemi ve hedef gösterme

Ümit Özdağ, Suriyelilere yönelik ırkçı yaklaşımlarıyla sık sık gündem olan birisi. İktidara yönelik muhalefetinin temel stratejisi, Türkiye’de olumsuz her gelişmenin sorumlusu olarak göçmenleri suçlamak. Kullandığı Neonazi yöntemlerin esasını göçmen düşmanlığı oluşturuyor. Fakat 24 Nisan’ı “öteki” olarak gördüğü, kodladığı herkese nefret kusmak için bir fırsata çevirmiş görünüyor.

Bu, Garo Paylan’ın maruz kaldığı ilk hedef gösterilme değil. Daha önce 2016 yılında Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda dokunulmazlık görüşmeleri sırasında AKP’li ve HDP’li vekiller arasında yaşanan kavgada Garo Paylan’a yönelik ağır bir saldırı gerçekleşmişti. O zamanki saldırıyı Paylan şöyle anlatmıştı:

“Adalet Bakanı, ‘Bir önceki komisyon toplantısında HDP’li vekiller ve danışmanları şiddet uyguladılar’ dedi. Ben de ‘Hayır uygulamadılar’ dedim. Ağzımdan çıkan tek cümle bu. Ondan sonra saldırı başladı.

Beni hedefe koydukları net şekilde anlaşılıyor. Gayet planlı olarak birçok vekil üstüme saldırdı. Direkt hedef alındım ve 20-30 saniye içinde yaklaşık 100 tane falan tekme yumruk yedim.”

Geçtiğimiz yıl ise Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalara ilişkin bazı kurumların gazetelere verdiği ilanlarda Garo Paylan ihanetle suçlanarak hedef gösterilmişti. Buna karşı binden fazla insan Paylan’la dayanışmalarını ilan eden bir imza kampanyası yapmıştı.

Garo Paylan’a yönelik hedef göstermenin, kışkırtmaların ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Faşistler derin güçlere, tetikçilere ve organize suç örgütlerine bu türden hedef göstermelerle mesajlar yolluyorlar. Ortada, masum bir sosyal medya mesajı, bir boşboğazlık yok.

Apaçık bir hedef gösterme, tehdit ve bir nefret cinayetine temel yaratma girişimi var.

Garo Paylan daima ezilenlerin yanında yer alan Ermeni bir sosyalisttir.

Elinizi çekin! Dokunmayın!

(Sosyalist İşçi)

Garo Paylan'ı tehdit etti: 'Sen de Talat Paşa deneyimi yaşayacaksın'

Bültene kayıt ol