Emeklilerden protesto eylemleri: Geçinemiyoruz, isyandayız

01.04.2021 - 13:13
Haberi paylaş

Tüm Emekliler Sendikası, "Geçinemiyoruz, İsyandayız" sloganı ile Türkiye genelinde eylem yaptı. Eylemlerde, emeklilerin açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildiğini belirten Tüm Emekliler Sendikası, emeklilere insanca yaşam sağlayacak bir ücret verilmesini istedi, ek zam ve iki tam maaş ikramiye verilmesini talep etti.

Tüm Emekliler Sendikasının İstanbul’da yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verildi: 

"SGK emeklilerine verilen yüzde 8,37 oranındaki zam bir ay içinde eridi. Bağ-Kur emeklilerinin durumu daha da kötü. 65 yaş üzerine getirilen yasaklar, tüm emeklileri çileden çıkardı. Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, yüzde 40’larla, yüzde 50’lerle üzerimize üzerimize geliyor. Çarşı, pazar çıkılacak gibi değil. Yılbaşında verilen zamma göre, 8-10 kat tasarruf yapmamız gerekiyor. Neden hep bizler, emekliler, emekçiler tasarruf yapıyor? Bu ülkenin tüm değerlerini biz yaratıyoruz.

Temel ihtiyaç maddelerine yapılan büyük zamlar hayatımızı çekilmez kıldı, bizleri açlığa mahkum bıraktı. Bu koşullarda emeklilerin geçinmesi mümkün değildir. Artık yeter diyoruz.

Maaşlarımız asgari ücretin ve açlık sınırının altında 

Biz emekliler geçinemez, çarsıya pazara çıkamaz olduk. Maaşlarımız açlık sınırının da, asgari ücretin de altında kaldı. Herkes konuştu biz sustuk, artık biz konuşacağız. İktidarın bürokratlarına ballı maaşlar veriliyor. Bir yanda kokain partisi düzenleyen iktidar gençleri, bir yanda bizler varız.

Bireysel emeklilikle sosyal güvenlik ortadan kaldırıldı. Emekli olacakların kıdem tazminatları fona devredilmek isteniyor. Emekli maaşları kademeli olarak düşürülüyor. İntibak Yasası çıkarılmadığı için maaşlar arasındaki farklar büyüdü. Tüm bunların emekliler lehine değişmesi, muhalefet güçlerinin tutumuna, birleşik mücadelesine ve direnme gücüne bağlıdır. 13,5 milyon emekli ve 5,5 milyon EYT’liden (emeklilikte yaşa takılanlardan) oluşan bir topluluğuz. Biz istersek tüm dengeleri değiştirebiliriz. Artık bıçak kemikte, örgütlenmekten başka çaremiz yok. Tasarruf değil, Ek zam istiyoruz.”

Eylemlerde katılımcılar “Her emekliye insanca ücret, Emeklilerden yapılan sağlık kesintilerine son verilmelidir, Emeklilere yılda 2 kez tam maaş ikramiye, EYT’lilere Emeklilik hakkı tanınmalı, Birleşe birleşe büyüyeceğiz, direne direne kazanacağız” sloganları attılar, faturalarını yaktılar.

Bursa - Tüm Emekli Sen Yenişehir Şubesi basın açıklamasında anti demokratik uygulamalar, HDP' ye kapatma davası, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması gibi sorunlar ve ekonomik krizden bahsedildi. Emekliler 'İnsanca yaşamak istiyoruz, belediyeden sosyal dayanışma ve kültür evi istiyoruz" taleplerini dile getirdi.

Bültene kayıt ol