20 Mart’ta ırkçılığa karşı birleşiyoruz!

19.03.2021 - 11:38
Haberi paylaş

Irkçılığa, İslamofobiye, faşizmin yükselişine ve antisemitizmin tüm biçimlerine karşı birleşiyoruz!

Pek çok ülkeden uluslararası ırkçılık karşıtı hareketlerin koordinasyonu olan WAR Platformu (Irkçılığa Karşı Dünya Platformu), 20 Mart Uluslararası Irkçılık Karşıtı Gün için küresel eylem çağrısı yaptı. 

20 Mart 2021 Cumartesi günü Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği ırkçılık karşıtı günde, dünya çapında gerçekleştirilecek protestolar için bir araya geleceğiz ve birçok ülkede #WorldAgainstRacism tagiyle etkinlikler düzenlenecek. Etkinlikler, göçmenleri ve azınlıkları günah keçisi ilan eden ırkçılığa karşı ve #Siyahlarınhayatıönemlidir hareketiyle dayanışma halinde yürütülecek. 

Türkiye’den Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu, DurDe Platformu ve Antikapitalistler’in de katılacağı eylemler, 17 Mart’ta gerçekleştirilecek canlı yayınla başlıyor ve 20 Mart’ta İstanbul’da yapılması planlanan basın açıklaması ile devam ediyor.

Kitlesel, birleşik mücadele

2020, yaşanmakta olan ekonomik kriz ve içinden geçmekte olduğumuz iklim krizine eklenen pandemi kriziyle beraber, eşitsizliğin iyiden iyiye hissedildiği yıl oldu. 

Salgının sonuçları işsizlik ve yoksulluk olarak işçi ve emekçilere ödetiliyor, yoksullar kendi kaderine terk ediliyor. İklim krizi ise iklim felaketleri yüzünden yer değiştirmeye zorlanan yeni göçmenler yaratarak ve yaşanan felaketlere rağmen çözüme kavuşturulması ertelenen bir yok oluş krizine dönüşmüş olarak devam ediyor. İklim felaketlerinden en fazla etkilenenler de yine yoksul toplumlar.

Ancak geçtiğimiz yıl, ırkçılığa karşı yürütülen pek çok mücadelenin de yükselişine tanık olduk. ABD’de siyahların hareketi, Yunanistan’da neo-nazi Altın Şafak liderliğinin işledikleri suçlar nedeniyle hüküm giymesi, ırkçı ve aşırı sağ partilerin maskelerinin düşmesi ve seçimlerde gerilemeye başlamaları, yıllardır yürütülen mücadelelerin en önemli kazanımları arasındaydı.

Faşist aşırı sağcılar, ırkçı ve ayrıştırıcı komplo teorileri temelinde birleşmeye devam ediyorlarken, 2021 artık bizlerin de insanlık için eşitlik ve adalet isteyen tüm güçleri bir araya getirip mücadeleyi büyüteceğimiz yıl olmalı.

Türkiye’de iktidar ortağı MHP’nin, halihazırdaki sağcı politikaları daha da sağa çekmek için elinden geleni yaptığı, sesini biraz yükseltenlerin faşizme, ırkçılığa ve ırkçılara yönelttikleri eleştirileri nedeniyle ulu orta darp edilmeye başlandığı, Suriyeli mültecilerin neredeyse her meselede hedef gösterildiği bu koşullarda, başta Suriyeliler olmak üzere tüm göçmenlere yönelik ırkçılık, nefret söylemleri ve fiziksel saldırılar, bizlerin artık bir araya gelip birleşik bir mücadelede yer almamızı, sesimizi büyütüp yükseltmemizi zorunlu kılıyor.

Yunanistan’da faşist Altın Şafak örgütünün yenilgisi ve cezalandırılması ırkçılığa, faşizme ve aşırı sağa karşı hareketlerin faşist tehdidi geriletmek için en önemli anahtar olduğunu gösterdi. 

Irkçılığı ve faşizmi yenmenin yolu kitlesel, geniş ve birleşik kampanyalarla ırkçılık, faşizm ve aşırı sağın teşhir edilmesinden geçiyor. Bu mücadelemize, iklim krizinin yol açtığı adaletsizliği de ekledik, iklim adaleti talebimizi de yükseltiyoruz. 

Tuna Emren

(Sosyalist İşçi)

20 Mart - Irkçılığa, iklim krizine karşı ayağa kalk

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır yazı dizisi

Bültene kayıt ol