HDP Kocaeli Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında “terör örgütü propagandası” suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı ve TBMM’ye gönderildi.
Hüküm eğer TBMM Başkanlığı tarafından meclis genel kurulunda okunursa, ceza 2 yılı geçtiği için Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşecek. Gergerlioğlu, TBMM Başkanlığına çağrıda bulunarak, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduğunu, bu sürecin sonuçlanmasının beklenmesini istedi.
Yargıtay, milletvekili seçilmesi ve yasama dokunulmazlığı kazanması nedeniyle yargılamanın durması yönünde karar vermesi gerekirken, temyiz incelemesine devam etti ve mahkûmiyet hükmünü onadı. Anayasa’ya ve kanuna aykırı bir şekilde, dokunulmazlığı bulunan bir milletvekilinin yargılamasına devam edilmiş olması ve hakkında cezaya hükmedilmesi; siyasi faaliyette bulunma, seçme ve seçilme evrensel haklarına ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşmelere açıkça aykırı bir durum.
Gergerlioğlu, Yargıtay’ın kararı sonrası Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu. Benzer bir davada AYM, Enis Berberoğlu’na verilen cezayı haksız bulmuş ve Enis Berberoğlu milletvekilliğini geri almıştı.
Kararı inceleyen Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Osman Can, süreçte yaşanan vahim hataları gözler önüne serdi. Osman Can’ın tespitleri özetle şöyle:
“Yargıtay’ın onama gerekçesinde, Gergeroğlu’na atfedilen “T24 sitesindeki bir haberi twitterde paylaşma” eylemi ile bu eyleme uygulanan kanun maddesi ilişkisi tutarlı değil.
Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. Terör örgütünün siyasi amacının, kültürel taleplerinin vs propagandası suç kapsama girmez. Suç olan “cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerin propagandası“dır.
Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararında mahkûmiyete yol açan eylem “bir habere link” verilmesidir. Haber T24 sitesinde yer almakta ve halen ulaşılabilir vaziyette. Haberde “PKK: Devlet adım atarsa barış bir ayda gelir!” başlığıyla PKK açıklamasından bir kaç özet cümleye yer verilmiş ve açıklamanın içeriği oldukça sınırlı şekilde özetlenerek yorumlanıp aktarılmıştır.
Haber, çeşitli ifadeleri belirli bir haber-yorum aktarımı şeklinde vermekte. Haberin ikinci kısmında bu açıklamaya dair Bülent Arınç’ın “Terörün bitmesi için bence siyasi bir karara ihtiyaç vardır” cümlesiyle biten değerlendirmesi yer almakta.
Bu haber linki Gergerlioğlu’nun kendi twitter hesabı üzerinden paylaşılmıştır. Mahkeme gerekçesinde haberin Gergerlioğlu tarafından paylaşıldığı bilgisini aktaran bir cümle verildikten hemen sonra “Belirtilen paylaşımın içeriği ve yanındaki görsel dikkate alındığında sanığın PKK/KCK terör örgütünün propagandası mahiyetinde fotoğrafa yer vererek, silahlı terör örgütü̈ PKK’nin şiddet, cebir içeren yöntemlerini övücü̈ ve teşvik edici şekilde propagandasını yaptığı açıktır” şeklinde sonuca ulaşmıştır. Nasıl? Belli değil.
Yani aslında ortada gerekçe yok. Daha vahimi esaslı bir çarpıtma var. Çünkü paylaşımı yapılan linkte, doğru veya yanlış, tutarlı veya tutarsız, samimi veya değil, bir barış ihtimalinden söz edilmektedir.
Açıklamanın haberleştirilme nedeni çarpıcı bir şekilde başlıkta yer almış: “Devlet adım atarsa barış bir ayda gelir!” Haberi paylaşma nedeni çok açık: Barış ihtimali! Haberin devamında iktidar kanadının yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğini de yapan bir siyasetçisinin konuyu nasıl gördüğü de aktarılmıştır. Dolayısıyla ortada bir propaganda dahi yok. Böyle bir kararın gerekçesi istense de üretilemez zaten!
Bugüne kadar ulaşan ve halen pek çok siteden okunabilen bir internet gazetesi haberinin değil, buna link verilmesinin açıkça “silahlı terör örgütü PKK’nin şiddet, cebir içeren yöntemlerini övücü ve teşvik edici şekilde propagandası” olarak kabul edilmesini yorumlamak için kelimeler kifayet etmez.”