Salgın kırana dönüştü, acil kapanma zamanı

21.11.2020 - 07:43
Haberi paylaş

Tabip Odaları, illerde salgının seyri ile ilgili yaptıkları açıklamalarda, acil kapanma çağrısı yapıyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO), salgının bir 'kırana' dönüştüğünü belirterek “İstanbul için acil kapanma zamanı” çağrısında bulundu.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Ambulanslar, COVID-19 hastalarını taşımaya yetişemiyor. Hastalar saatlerce sedyelerde bekletiliyor. Hastanede mevcut servisler yetmiyor; her gün yeni yeni COVID-19 servisleri açılıyor. İstanbul için acil kapanma zamanı” dedi.

“Bu salgın açıkçası kırana döndü” diyen İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Bizden kıran artığı olmamız isteniyor. Yani, ‘ölen ölsün, kalan sağlarla biz bu işi yürütelim' diye. Ancak bize göre bu gerçekten gayri-ahlaki bir yaklaşım” ifadelerini kullandı.  “Bugün geldiğimiz durum; iki hafta içinde, İstanbul'da COVID’e ayrılmış yataklar, hastaneler, yoğun bakım üniteleri tamamen dolu” diye konuştu.

İzmir

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kentte koronavirüs sayısının her geçen gün tırmanışa geçtiğini, yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu, günde 3 bin 500’e yakın vaka sayısının çıktığını açıkladı. Artışın önlenememesi durumunda, sağlık sisteminin yetersiz kalacağını ve çökeceğini söyledi.

Türkiye’nin üçüncü büyük kentinde pozitif çıkma oranının yüzde 35’e yükseldiğini anımsatan Çamlı, “Ambulanslar hastaları taşımakta zorlanmaktadır. Hastanelerde mevcut servisler, yoğun bakımlar yetmiyor, yeni Covid-19 servisleri ve yoğun bakımlar açılıyor. Günlerce ilacına ulaşamayan hastaların sayısı giderek artıyor. İzmir’de de salgının kontrolden çıktığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Adana

Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı Uzm. Dr Selahattin Menteş, önlemlerin yetersiz olduğunu, tüm ülkede 14 gün sokağa çıkma yasağı getirilmesi gerektiğini belirterek, bu sağlanamıyorsa hastalığın yaygın olduğu kentlerde bu yasağın uygulanması gerektiğini ifade etti.

Pandeminin geldiği durumun halka açıklanması gerektiğini belirten Menteş,  Filyasyon ekiplerinin yetişmiş elemanlar ile güçlendirilmesini, yurttaşlara evde uygun şartlarda tedavi ve bakım sağlanmasını talep etti.

Mersin

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığı meslek hastalığı olarak kabul edilsin ve tedbirler acilen arttırılsın diyen Mersin Tabip Odası Başkanı Dr.Mehmet Antmen,"Geçtiğimiz gün toplanan Bakanlar Kurulu pandemi ile ilgili yeni önlemler açıkladı ve biz sağlık çalışanları olarak yeni bir hayal kırıklığı yaşadık" İfadelerini kullandı.

Antmen, "Hükümet salgın yerine algı yönetiminde kararlı olduğunu ve vatandaşları korumaktan ziyade “sürü bağışıklığını” hedeflediğini çok açık şekilde ortaya koymuştur. Oysa son dönemde salgınla mücadelede yaşananlar işimizi bu şekilde gidişatına bırakmanın ne denli tehlikeli olduğunu göstermektedir" dedi.

Bültene kayıt ol