Patronlara 2 ay daha ücret desteği

27.10.2020 - 15:54
Haberi paylaş

Kısa çalışma ve zorunlu ücretsiz izin uygulaması 2 ay daha uzatıldı. İktidar düşük ücretli, sigortasız çalıştırmayı bir lütuf gibi sunuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kısa çalışma ödeneğinin ve zorunlu ücretsiz iznin 2 ay uzatıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bakan Selçuk, yaptığı açıklamada, "Salgının etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanımız ile çalışanlarımızı ve işverenlerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Kısa Çalışma Ödeneği, Fesih Kısıtı ve Nakdi Ücret Desteği 2 ay uzatıldı" ifadelerini kullandı.

Pandeminin ekonomi üzerindeki etkilerinin gözlemlenmeye başlanması ile 26 Mart'ta kısa çalışma ödeneği uygulaması devreye sokulmuştu.

Kısa çalışma ödeneği nedir?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) kısa çalışma ödeneğini şu şekilde tanımlıyor:

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az 4 hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde 3 ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama.

Ancak işverenler kısa çalışma veya ücretsiz izne ayırma uygulamalarını, işçiler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıyorlar. Sendikalaşma faaliyettinin başladığı işyerlerinde işverenler, üretim devam ettiği halde, hemen kısa çalışma veya ücretsiz izin seçeneğine başvuruyorlar. Böylece işçilere daha az ücret vererek onları cezalandırmaya çalışıyorlar. 

Pandemi döneminde işçilere kısa çalışma için aylık ortalama 1500 TL, ücretsiz izne ayrılanlara 1000 TL ücret verildi. Bazı işyerlerinde bu ödemeler bile zamanında yapılmadı, 3 aydır bu ödemeleri işçilerine yapmayan işyerleri var.

Bültene kayıt ol