Tarihte bugün: Uluslararası Zamir Günü

21.10.2020 - 19:50
Haberi paylaş

Uluslararası Zamir Günü, her yıl Ekim ayının üçüncü çarşamba günü kutlanır. Zamirlere dikkat çekmek ve başkalarının zamirlerine saygı duymak için tasarlanmıştır.

Uluslararası Zamirler Günü, kişisel zamirlere saygı duymayı, paylaşmayı ve eğitmeyi sıradan hale getirmeyi amaçlamaktadır.

İnsanlara kendileri için belirledikleri zamirlerle atıfta bulunmak insan onurunun temelidir. Yanlış zamirlerle anılmak, özellikle transseksüel ve cinsiyete uygun olmayan kişileri etkiler. Birlikte, toplumu insanların çoklu, kesişen kimliklerini kutlamak için dönüştürebiliriz.

Cinsiyetli zamirler Türkçede mevcut olmasa da translara karşı zorbalık, trans bir kadına "abi", trans bir erkeğe "abla" gibi hitapların kullanılmasıyla kendisine yer buluyor. Zamir ya da başka bir hitap/atıf fark etmez, translara farklı bir cinsiyete ait ifadeleri kullanmak zorbalıktır. Zorbalık kendisine her dilde yer bulduğu gibi dayanışma da her yerde var olmalıdır. DSİP LGBTİ+ Çalışma Grubu olarak bu dayanışmanın günden güne büyümesini ve zorbalığa yer bırakmamasını ümit ediyoruz.

Bültene kayıt ol