Suriyelileri gönderemeyeceksiniz!

16.09.2020 - 15:41
Haberi paylaş

Türkiye’nin muhalefet kanadından da çok yaratıcı ve toplumu kucaklayan açıklamalar yapılıyor. Tüylerimiz diken diken oluyor.

Bu sabah Engin Özkoç’un, Kılıçdaroğlu’nun hatırlamayı pek de istemediğimiz bir sözünü yeniden paylaştığı tweetiyle güne başladık. Kılıçdaroğlu, Özkoç’un paylaştığı videoda şunu söylüyor: “Ben söylediğim zaman kızıyorlar: ‘Vay efendim Suriyelileri nasıl gönderirsin?’. Bal gibi göndeririz arkadaş. Parası var, yolu var, okulu var, evi, var, her şeyi var! Suriyeli gidecek.” Suriyelilerin neleri olmadığını anlamak için şu videoyu izlemek yeterli: https://youtu.be/uqwXXg7B0UI 

Salgının da artık iyice tetiklediği ekonomik ve pandemik kriz egemen sınıfı sıkıştırdıkça, günah keçisi olarak Suriyeli göçmenlerin gösterilmesi kaçınılmaz. 
Yayımlanan onca rapora rağmen hâlâ böyle şeyler söyleyebilmek büyük bir başarıyken, Özkoç’un bu söylenenleri yeniden gündeme getirmesi, özenilmesi gereken bir özellik gerçekten (!). 

Hâlbuki daha birkaç gün önce yayımlanan Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezinin (TAGU) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) desteğiyle hazırlanan barometreye göre Suriyeliler, her ne kadar devletten aile başına yüklü miktarda para aldıkları iddia edilse de, geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda. 

Göçmen olmanın getirdiği dezavantajlı koşullarla, işverenler tarafından kaçak olarak ve güvensiz ortamlarda çalıştırılmaktalar. Böylece işverenler, Suriyeli işçilerin sigorta ücretlerini ödemeyerek ve işçilerin emeğini istediği gibi kullanarak rahatça kâr edebilmekteler. 

Kılıçdaroğlu’na göre Suriyelilerin her şeyi var. Yaşam güvenliklerinin olmadığını atlamış herhalde. Geçtiğimiz aylarda işlenen cinayetler Suriyelilerin can güvenliklerinin olmadığını bize gösteriyor. Ağustos ayında arkadaşlarıyla hafta sonu Zeytinburnu sahiline giden Abdülkabir Davud, bir ırkçının silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Daha geçtiğimiz gün sadece 16 yaşında olan Suriyeli fırın işçisi Eymenh Hammamı bıçaklanarak öldürüldü. Geçen Nisan ayında, görüntülerin de açık bir şekilde gösterdiği gibi, 18 yaşındaki Suriyeli Ali El Hemdan polis kurşunuyla hayatını kaybetti. 

Kendi ülkelerindeki tehlikeden uzaklaşıp Türkiye’ye yerleşen Suriyeli göçmenlerin hiçbir yere gittiği yok. Sadece Suriyeli göçmenler değil, bütün göçmenler başka bir ülkeye yerleşme hakkına sahiptir. Her ne kadar toplumu ayrıştırıcı söylemleri ağzına sakız eden, muhalefet kisvesine bürünen birtakım ırkçılar bunu anlamasa da göçmenlik evrensel bir insan hakkıdır. Irkçılık çeşitli katliamlara yol açan bir insanlık suçudur, göçmenlerin haklarını savunmak ise hepimizin huzur içinde yaşadığı bir toplum için kaçınılmazdır.

Barış Yılmaz

Bültene kayıt ol