BES’te biriken işçinin, emekçinin parasıdır! Dokunmayın!

08.09.2020 - 18:27
Haberi paylaş

Antikapitalist Blok aktivistleri, emekçilerin birikimini şirketlere devretme politikasına karşı çıkıyor.

AKP iktidarı, 6,4 milyon işçinin, emekçinin BES’te biriken parasına göz dikmiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’te biriken paraların finans piyasasına ve reel ekonomiye aktarılması gerektiğini açıkladı. 

Erdoğan’ın finans piyasası dediği bankalar, reel ekonomiden kastı ise pandemi, kriz, dolar dinlemeden kar etmeye devam eden inşaat firmaları, müteahhitler ve büyük sermaye gruplarıdır. Böylece fon tutarı 145 milyar TL’ye ulaşan BES’te toplanan paralarla, özel sektöre uzun vadeli düşük maliyetli krediler verilecek.

BES’te biriken paraların özel sektöre aktarılması, işçinin, emekçinin alın terine, göz nuruna el koymak demektir. İktidar ne kadar tersini anlatsa da ekonomik krizle baş edemiyor, krizin faturasını işçiye, emekçiye ödetmek için her yola başvuruyor. Birikmiş tüm kaynakları patronlara aktarmak için kullanıyor.

Benzer bir uygulama, Merkez Bankasının ihtiyat akçesi ile ilgili olarak gerçekleştirilmişti. Hiçbir hükümetin el sürmediği ihtiyat akçesi, Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hazineye aktarılmıştı. 

Ekonomide yüzde 9,9 küçülmenin yaşandığı, dolar karşısında Türk Lirası’nın her geçen gün değer kaybettiği koşullarda çok açık ki daha derin bir krize doğru yuvarlanıyoruz. Yine çok açık ki iktidar ne yapacağını şaşırmış durumda, para bulmak için kazanılmış tüm haklarımıza göz dikmiş durumda.

Açlık sınırı 2 bin 438 TL. Asgari ücret 2 bin 324 TL. Çalışanların yüzde 43’ünün asgari ücretli olduğu, zaten açlık sınırının altında bir gelire sahip olduğu koşullarda emeklilik birikimlerimize dokunulmasına yüksek sesle “Hayır!” demeliyiz. 

Hiç kimse işçinin, emekçinin parası olan BES’teki paraları, canının istediği gibi harcayamaz.

Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz. İşçilerden patronlara kaynak aktarımına son!

Patronları vergilendirin!

Krizin faturasını sorumluları ödesin!

Antikapitalist Blok

Bültene kayıt ol