Pandeminin gösterdiği: Eğitimde fırsat eşitsizliği

30.04.2020 - 13:52
Haberi paylaş

Eğitimde, ekonomide ve daha birçok alandaki yetersizlik Covid-19 gibi olağanüstü bir durumla kendini yüz üstüne çıkarmakta. Devletin bu ve benzeri durumlara karşı hazırlıksız olması eğitimde de çok ciddi tahribatlara yol açıyor. 

Evde kalan öğrencilere sunulan online eğitim sistemi, devlet tarafından yakından ilgilenilmediği için, devlet okulu öğrencilerini özel eğitim kurumlarına muhtaç bırakmakta. Çünkü özel eğitim kurumlarının ele aldığı online eğitim sistemi, devlet okulları için verilen sisteme her açıdan açık ara farkla üstün geliyor; daha uzun ve ayrıntılı ders işlemeleri, düzenli deneme yapmaları, daha derin içerikler hazırlamaları vb unsurlar bu süreçte öğrencileri eğitimdeki özelleşmeye itiyor.

Peki ya bunun sebebi online eğitime geçilmiş olması mıdır, yoksa halihazırda yetersiz olan eğitimin tamamen çökmüş durumda olması mıdır? Devlet okullarındaki yetersizlik öğrencileri daima özel kurumlara itmiştir ve hatta bunu teşvik etmiştir. Ancak şu an için böyle bir imkanları da kalmadığı gibi, bu durum merkezi sınavlar açısından daha yıkıcı sonuçlar doğurmakta.

Hem teknik hem de içerik bakımından eksikleri bulunan bu sistemde, öğretmenlerin şahsi insiyatifine bağlı desteklerine karşı koyulması da devlet okulu öğrencilerini özel eğitim kurumu öğrencilerine nispeten geride bırakmaktan başka hiçbir işe yaramamakta. Gerçekten faydalı olmak isteyen eğitimciler öğrencileriyle sıkı iletişim kurmakta, hatta bazı programlar sayesinde bizzat kendileri ders vermek istemekteler; fakat bu legal kabul edilmediği için bunu gerçekleştirememekteler.

Devlet okulları tarafından öğrencilerin online eğitimi takip edip etmedikleri yalnızca göstermelik olarak kısa süreliğine izlendi. Eğitimi yalnızca öğrenci yükümlülüğüne bırakmak öğrenciyi emek sarf etmek uğruna kamçılayamaz. Kendisini denetleyen bir öğretmen bulunmayacağı gibi sorumluluklarından kaçmak çok daha kolay bir hâle gelecektir. Bu yüzdendir ki devlet öğrencinin yükünü hafifletmeli, öğretmenleri de kapsayacak daha donanımlı bir sistem oluşturmalıdır. Eğitim ve öğretimin devamlılığı sağlanmak isteniyorsa bu amaç uğrunda çalışan herkesin katkıları sağlanmalıdır.

Zeynep Yılmaz

(Dosya) Salgın döneminde öğrenciler

Bültene kayıt ol