Göçmenler bir kez daha yollara bırakıldı

15.04.2020 - 09:46
Haberi paylaş

İzmir'de göçmenlerin kandırılarak yol ortasına bırakılmasına tepkiler büyüyor. 

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu, yetkililere kınayan bir açıklama yaptı:

İzmir’de yaşananlar salgın günlerinde göçmenlerin yaşadıkları sıkıntıları bir kez daha gözler önüne serdi. 

Göç İdaresi yetkilileri tarafından, Osmaniye Mülteci Kampından getirilerek İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde iki gün bekletilen 200 kadar göçmen, “buradan Avrupa’ya gidersiniz” denerek, 13 Nisan’da İzmir Menemen’de yol kenarına bırakıldılar. Avrupa’ya gidiş sözünün bir kandırmaca olduğunu anlayan göçmenler kilometrelerce yol yürüyerek İzmir Otogarı’na geldiler. 200 civarında göçmen, salgın nedeniyle otogarın içine alınmadılar, bütün geceyi kaldırımlarda ve çimlerde geçirdiler. Daha sonra Göç İdaresi tarafından, muhtemelen yapılanın sonuçları duyulmaya başlayınca, yol izinleri ve biletleri alınarak, kayıtlı oldukları illere gönderildiler.

Göçmenler, ülkelerindeki savaş ve çatışmalardan kaçıp yollara düştüler, çok zorluklar çekerek Türkiye’ye kadar geldiler. Burada, şubat ayının sonunda iktidarın “sınırları açtık” söylemine kanıp, bugüne kadar biriktirebildikleri ne varsa, onları da Ege Denizi'ne ve/veya Meriç Nehri'nin sularına bırakıp geri döndüler. 

Şimdi herkesin salgınla mücadele etmeye çalıştığı, virüs kapma korkusu yaşadığı bu günlerde, tekrar “göçmenleri Avrupa’ya gönderme” çalışmaları başlamış gibi.

Daha bir ay önce büyük acılara yol açan “Avrupa macerası” şimdi tam bir felakete dönmüş durumda. Daha önce Edirne sınırına kadar götürülen göçmenler, bugün Menemen’de “buradan sonra artık siz kendiniz Avrupa’ya gidersiniz” diyerek meydanın ortasında bırakılıyorlar. 

Yetkililer sürekli “evde kal”, “yolda yürürken fiziksel mesafeye uy”, “maske tak” gibi uyarılar yaparken, kurallara uymayanlara binlerce lira ceza keserken, 200 göçmen, çoluk çocuk, kentin ortasına öylece bırakılabiliyor. Mültecilerin salgın koşullarında, aç ve sefil ortada bırakılmaları büyük bir zulümdür. Salgın koşullarında, bütün sınırlar kapalıyken, göçmenleri kandırmak, onları bir meydana terk edip gitmek insanlığa sığan bir davranış değildir.

Göçmenlerin salgın koşullarında tekrar yollara çıkarılması uygulamasına son verilsin. Bunu yapanlar bulunsun.

Göçmenlere, salgına karşı korunmaları için uygun barınma koşulları, hijyen imkanları ve maddi destek sağlansın.

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu

15 Nisan 2020

Nuray Pehlivan: Mültecilere yapılanlar büyük bir zulümdür

Bültene kayıt ol