Nuray Pehlivan: Mültecilere yapılanlar büyük bir zulümdür

14.04.2020 - 15:27
Haberi paylaş

İzmir’de yaşanan bir olay, salgın günlerinde göçmenlerin yaşadıkları sıkıntıları bir kez daha gözler önüne serdi.

Osmaniye Mülteci Kampından getirilerek Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde iki gün bekletilen 200 kadar göçmen, Yunan adalarına geçmeleri için İzmir’in Menemen ilçesine bırakıldı. 

Hepimiz Göçmeniz Platformu,  konuyu yakından izleyen Halkların Köprüsü Derneği’nden Nuray Pehlivan ile bir görüşme yaptı. 

Pehlivan şunları söyledi: 

“Şubat sonunda Edirne Pazarkule’ye sınırları geçmeleri için gönderilen mülteciler, salgının çıkması ile 28 Marttan itibaren Malatya Beydağı ve Osmaniye mülteci kampları ile Kırklareli ve Kocaeli Geri Gönderme Merkezleri’nin de aralarında olduğu dokuz ile gönderildiler.

Yaklaşık 15 gün Osmaniye kampında kalan mülteciler, 2 gün önce ani bir kararla İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne aktarıldılar, dün de “buradan Avrupa’ya gidersiniz” denerek, Menemen’de yol kenarına bırakıldılar.

Osmaniye’de Geri Gönderme Merkezi Müdürü mültecilere “Türkiye’de mi kalmak istiyorsunuz, Avrupa’ya mı gitmek istiyorsunuz? ” diye sormuş. Mülteciler” Avrupa’ya gitmek istiyoruz” demişler. Osmaniye’deki yetkililer “Biz yardımcı olacağız. Sizi Avrupa’ya kadar bırakacağız. Hepinizi İzmir’e götüreceğiz. Sonra oradan gemiye bindirip Avrupa’ya geçmenizi sağlayacağız” demişler. Mülteciler söylenenleri kabul edince hepsine 24 Nisan’a kadar Türkiye’den çıkacaklarına dair belge imzalatmışlar. Daha sonra mültecileri araçlarla İzmir Harmandalı Merkezine, iki gün sonra da Menemen’e götürmüşler.

Otobüslerle 13 Nisan öğleden sonra Menemen’de yol kenarlarına bırakılan mülteciler, Avrupa’ya gidiş sözünün bir kandırmaca olduğunu anlayınca ikamet ettikleri şehirlere dönmeye karar verdiler, kilometrelerce yol yürüyerek İzmir Otogarı’na geldiler. Çocukları olduğu için yürüyemeyen 50 kişilik bir grup da gönüllülerin desteğiyle arabalarla otogara getirildiler. Otogara gelen 200 civarında mülteci, salgın nedeniyle içeriye alınmadıkları için otogarın dışında kaldırımda ve çimlerde beklediler. Otogara gelen gönüllüler getirdikleri bisküvi, ekmek ve sütleri mültecilere verdiler.

Bugün (14 Nisan) Göç İdaresi ve ASAM-SGDD (Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği) yetkilileri, 200 mülteciyi, otobüslere bindirerek kayıtlı oldukları illere geri gönderdiler. Muhtemelen yapılanın bir rezalet olduğunu fark ettiler ve düzeltmeye çalıştılar.

Mültecilere burada yapılanlar büyük bir zulümdür. Kötü hava koşullarında, çoluk çocuk aç ve sefil ortada bırakıldılar. Bu uygulama kim tarafından hangi akılla yapıldı, anlamak mümkün değil. Salgın koşullarında, bütün sınırlar kapalıyken, göçmenleri kandırmak, onları bir meydana terk edip gitmek insanlığa sığan bir davranış değil.”

Göçmenler bir kez daha yollara bırakıldı

Bültene kayıt ol