Ankara’da Sosyalist Tartışma başladı

18.10.2019 - 20:18
Haberi paylaş

Sosyalist Tartışma toplantılarının Ankara ayağı, bugün düzenlenen göçmenlerle dayanışma forumuyla başladı.

“Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır” başlıklı forumda ilk olarak konuşan DSİP’ten Çağla Oflas, devletlerin göçmenlerin karşısına duvarlar dikmek ve onların daha iyi bir yaşam arayışını engellemek için milyonlarca dolar harcadığını, mültecilere yönelik ırkçılıkla emekçilerin bölündüğünü ifade etti.

Aşırı sağın yükselişinin ve otoriterleşmenin göçmenleri daha da fazla hedef hâline getirdiğini vurgulayan Oflas, 2008 krizinin ardından uygulanan kemer sıkma politikaları işçileri fakirleştirirken, günah keçisinin mülteciler olarak belirlendiğini hatırlattı.

Göçmenlerin geri gönderilmesine yönelik politikalara karşı çıkan bir mücadeleyi örmenin önemine değinen Çağla Oflas, AKP-MHP koalisyonunun bu eğiliminin yanı sıra muhalefetteki CHP ile İyi Parti’nin Suriyelilere yönelik ırkçı kampanyasına da dikkat çekti.

Sosyalist Tartışma toplantıları Tekirdağ’da başladı

9 yaşında bir çocuğun intiharına yol açan ırkçı atmosferin bizi de boğacağını söyleyen Oflas, sendikaların, kadınların, Kürtlerin, LGBTİ+ bireylerin ve tüm ezilenlerin yer aldığı bir ırkçılık karşıtı hareket inşa etme çağrısı yaptı.

İnsan hakları savunucusu Hakan Ataman, Yunanistan’da “göçü özendirme suçu” icat edilerek aktivistlere cezalar verildiğini aktardı ve hem uluslararası arenada hem de Türkiye’de göçmenlere yönelik uygulamaların ne kadar berbat olduğunu anlattı.

Barış Pınarı Harekâtı sonrası ortamda da kabağın mültecilerin başına patlayacağını düşündüğünü ifade eden Ataman, zorla geri göndermeme şeklindeki mülteci hukukuna dair en temel ülkenin zorla imzalatılan “gönüllü geri dönüş” kağıdıyla çiğnendiğini belirtti.

Göçmenlere yönelik tepki verenin sol olması gerektiğini ancak Türkiye’de anaakım sol diye bilinen CHP’nin tutumunun rezalet olduğunu dile getiren Ataman, bu yüzden hükümetin zaten kötü olan politikalarının iyice kötüleştiğini hatırlattı.

Göçmen Dayanışma Ağı Ankara’dan Pınar Ömeroğlu da solda tüm Suriyelilerin “cihatçılar” olarak kodlandığı argümanları eleştirerek, bundan sonra demokratik kurumların, baroların ve insan hakları örgütlerinin gündemine mülteciler konusunun girmeye başladığını söyledi.

Sosyalist Tartışma'dan notlar: Kapitalizm çifte krizde, antikapitalist solu büyütmeliyiz

Devletin “misafirlik”, “ensarlık” kavramlarını kullandığını belirten Ömeroğlu, Suriyelilerle dayanışanların da onları kapsamayan, onların gıyabında konferanslar düzenleyebildiğini ifade etti.

Derdimizi “solculara” anlatamadığımızı ancak Türkiye halkına anlatmayı deneyebileceğimizi dile getiren Pınar Ömeroğlu, mültecilerle birbirlerimizin hayatlarını anlayabileceğimiz temasları kurmanın ve dayanışmayı bu şekilde büyütmenin öneminden bahsetti.

Toplantı salondan yapılan katkı ve tartışmalarla devam etti. Ankara’da ve her yerde göçmenlerle dayanışmayı büyütme kararlılığı vurgulandı.

Sosyalist Tartışma Ankara’da cumartesi gününün programı şöyle:

13.00-14.30

İklim krizini durduralım: Şimdi değilse ne zaman?

Can Irmak Özinanır (DSİP), Ceren Devrim Karabulut (İklim aktivisti)

15.00-16.30

Kriz, otoriterlik ve homofobi

Atilla Dirim (DSİP), Umut Güven (Kaos GL)

17.00-18.30

AKP çözülürken: Olasılıklar ve antikapitalist sol ihtiyacı

Ferda Keskin (Akademisyen), Yıldız Önen (DSİP)

Adres: Konur Sok. No:14 D.13 Kızılay
İletişim: 0 535 884 21 22
http://www.sosyalisttartisma.org

5 şehirde Sosyalist Tartışma: 'Otoriterleşmeye, iklim krizine ve ırkçılığa karşı mücadele’

Bültene kayıt ol