Sosyalist Tartışma toplantıları Tekirdağ’da başladı

06.10.2019 - 10:02
Haberi paylaş

DSİP tarafından bu sonbaharda 5 ayrı şehirde düzenlenecek olan Sosyalist Tartışma 2019 toplantılarının ilki dün Tekirdağ’da gerçekleştirildi.

“Otoriterleşmeye, ırkçılığa ve iklim krizine karşı mücadeleye” üstbaşlığıyla düzenlenen Sosyalist Tartışma 2019’un ilk oturumunda iklim krizi tartışıldı.

Antikapitalistler ve Sıfır Gelecek aktivisti Nuran Yüce, iklim krizinin insanlığın gündeminde girişinden bugüne kadar ele alınışına, sayısal verelere yer veren temel açıklamalarla bir giriş yaptıktan sonra, sorunun düzeltilmesi için yapılması gerekenlerden ve bugün Greta Thunberg’in eylemleriyle başlayan okul boykotlarının tetiklediği devasa eylemlerden bahsetti.

DSİP Tekirdağ örgütünden Yasin Altıntaş da meselenin bireysel çözümlerle halledilebilecek bir şey olmadığını, kapitalistlerin kâr hırsının ve rekabetin gezegeni mahvettiğini, buna karşı çözümün sistemi değiştirmeyi hedefleyen birleşik bir mücadele olduğunu savundu.

İklim oturumunda ayrıca, İstanbul’da yapılan 20 Eylül iklim eyleminde en önde yürüyen öğrencilerden Ali Karakoç da bir sunum yaptı.

Sosyalist Tartışma 2019’un ikinci oturumunda ise Arap Baharı’ndan Sudan’da Ortadoğu’de devrimler ve karşı devrim ele alındı.

AltÜst dergisi editörü, şair ve yazar Roni Margulies’in sunumunda, devrimlerin kendiliğinden patlak verdiği hatırlatılırken, bunun işçi sınıfını ve ezilenleri nasıl özgürleştirdiği örnekleriyle anlatıldı. Mısır’dan Suriye’ye, Cezayir’den Sudan’da Ortadoğu’daki ayaklanmaların ele alındığı oturumda, böylesi sosyal patlamaların başarıya ulaşması için işçi sınıfının merkezi rolüne, örgütlenmenin ve bir devrimci partinin inşa edilmesinin önemine dikkat çekildi.

Son toplantı ise “AKP çözülürken: Olasılıklar ve antikapitalist sol ihtiyacı” idi.

DSİP GYK üyesi Şenol Karakaş, 31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerinin arından AKP’nin çözülme sürecinin başladığını tespit ettiklerini, bunu Bekir Ağırdır gibi araştırmacıların verilerinin ve AKP liderliğinden kimi isimlerin açıklamalarının da teyit ettiğini ifade etti. AKP tabanından kopan kitleleri örgütlemek için farklı alternatiflerin, İmamoğlu’nun, Davutoğlu’nun ve Babacan’ın olduğunu dile getiren Karakaş, solun önündeki görevin ise bu kitleleri örgütlemeye aday antikapitalist bir alternatif inşa etmek olduğunu söyledi. Aynı oturumda konuşan DSİP Tekirdağ örgütünden Hasan Fehmi Özer de AKP tabanında yaşanan haksızlıklara duyulan tepkiden örnekler verdi ve bu kitleye seslenen bir dil kurmanın öneminden bahsetti.

Sosyalist Tartışma Tekirdağ toplantılarında, marksist teori dergisi Enternasyonal Sosyalizm’in 5. sayısı da ilk kez satışa sunuldu.

Sosyalist Tartışma 2019 toplantıları 11-12-13 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 18-19 Ekim’de Ankara’da, 25-26-27 Ekim’de İzmir’de ve 3 Kasım’da Bursa/Yenişehir’de devam edecek. Bu toplantıların programları için tıklayın.

Bültene kayıt ol