DTK Eş Başkanı Öztürk: 'HDP'yi kapatmak istiyorlar'

06.09.2019 - 12:49
Haberi paylaş

Diyarbakır'da HDP kayyumu protesto ederken, HDP binası önünde "çocuklarının dağa kaçırıldığını" savunanların oturma eylemi sürüyor.

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'nın görevden alınmasını protesto için dün yapılan oturma eyleminde konuşan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Berdan Öztürk, Emniyet'e seslendi: "Madem çocukların nereye götürüldüğünü biliyorsunuz, neden adım atmıyorsunuz?”

DTK Eş Başkanı Öztürk, parti binasında önünde yapılan oturma eylemini şöyle değerlendirdi:

“Bu HDP'yi kapatma oyunudur. HDP'nin vekilleri tutuklandı, HDP'yi fiilen bitirmek istediler. Ama HDP halktır. Gün be gün büyüdü. Hukuk eliyle HDP'yi kapatmak istiyorlar. Ama öyle kolay değil. HDP halktır. HDP demokrasi ve özgürlüğü savunuyor."

Ne olmuştu?

Diyarbakır'da seçme-seçilme hakkının ortadan kaldırılması protesto edilirken, bir anne oğlunun HDP binasına girip çıkmadığını, dağa kaçırıldığını öne sürerek parti il binası önünde oturma eylemine başladı.

Hacire Akar'ın oğlu kısa bir süre ortaya çıkarak, bir akrabasıyla zorla evlendirilmek istendiği için evi terk ettiğini belirtti. Evden kaçışının HDP ile bir ilgisi olmadığını söyleyen Mehmet Akar, şimdi ev hapsinde. Hacire Akar'ı takip eden başka aileler ise HDP merkezi önünde eylem yapıyor.

HDP il yönetiminden yapılan açıklamada parti binasının 24 saat polis gözetiminde olduğu vurgulanarak, “Emniyet güçleri bunu bildiği halde eğer müdahale etmemişlerse bu bir suçtur” denilmişti.

HDP'yi kapattırma girişimi

25 Aralık 2018: Vatan Partisi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak Halkların Demokratik Partisi'nin kapatılmasını istedi. Daha önce iki kez aynı konuda başvuru yapmışlardı.

27 Şubat 2019: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, "Anayasamıza ve Siyasi Partiler Kanunu'na açıkça aykırı faaliyette bulunan siyasi partiler dikkatli şekilde tarafımızca izlenmekte ve gerektiği takdirde bunlarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesine başvuru yapılabilmektedir. Bunlarla ilgili delil toplama, değerlendirme, soruşturmalarımız bütün siyasi partilerde olduğu gibi adı geçen siyasi parti hakkında da yapılmaktadır" açıklamasını yaptı.

22 Ağustos 2019: Sabah gazetesi Ankara temsilcisi Okan Müdderisoğlu, köşesinde "HDP, 'kapatma istemli' başvuru nedeni ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın radarında bir partidir" ifadesini kullandı.

Bültene kayıt ol