DSİP: Kayyum kararı demokrasiye saldırı

19.08.2019 - 14:37
Haberi paylaş

DSİP, üç HDP'li belediyeye kayyum atanmasını kınadı.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin açıklaması:

Diyarbakır, Mardin ve Van illerinin seçilmiş HDP'li belediye başkanları görevden alındı.

Üç belediyeye kayyum atanması, Türkiye’nin ABD’yle birlikte Suriye’de “güvenli bölge” için askeri harekâta hazırlandığı bugünlerde, devletin bir çözüm girişimine ya da diyalog sürecine kapıyı aralamak istemediğini gösteriyor.

Devlet, kayyum müdahalesiyle birkaç mesajı aynı anda vermiş oldu. Birincisi, HDP’nin seçimlerde AKP-MHP karşıtı blokta yer almasının ve “tarafsız kalmamasının” hesabını bu yöntemle soruldu, “İstanbul’u kaybetmeme neden olursan, Diyarbakır’dan olursun” denildi.

Bir diğer mesaj ise ABD’yle birlikte hazırlanan “güvenli bölge” girişiminin, PYD dolayısıyla hiçbir Kürt oluşumuyla diyalog, sempati, işbirliği anlamına gelmediği, devletin beka sorunu olarak kodlanan stratejisinden vazgeçmediği oldu. Sadece Suriye’de değil, Türkiye’de de hiçbir Kürt kazanımına izin verilmeyeceği, belediyelere kayyum atanarak deklare edildi.

Kürt sorununun çatışma, savcılık, hapis ve kayyum politikalarıyla çıkmaza sürüklenmesine artık son verilmelidir.

Daha dört ay önce halkın ezici oyuyla (Diyarbakır’da yüzde 63, Mardin’de yüzde 56 ve Van’da yüzde 53) seçilen belediye başkanları derhal göreve iade edilmelidir.

Kayyum politikası, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesiyle bütünüyle daralan demokrasi alanında, halkın birkaç temel demokratik hakkından birisini, seçme ve seçilme hakkını gasp etmektedir.

Türkiye’de halkların, işçilerin ve yoksulların ihtiyacı halk iradesinin kayyum politikalarıyla gasp edilmesi değil, demokratik hakların geliştirilmesi ve demokratik haklara saygı gösterilmesidir! Bu üç belediyeye yapılan müdahale, gerçekte tüm belediyelere, seçim hakkına, kısacası, elde avuçta kalan son demokrasi kırıntılarına yöneliktir.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi olarak demokrasiye yapılan saldırıyı kınıyoruz. Herkesi demokratik hakları savunmaya çağırıyoruz.

19.08.2019

Bültene kayıt ol