Soylu'dan mülteci operasyonu hakkında açıklama: “Gitmiyorum derse gidecek”

24.07.2019 - 11:40
Haberi paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mültecilere operasyonun detaylarını açıkladı.

NTV'den konuşan Soylu, sınır dışı etmelere dair şu rakamları verdi:

"2019 yılında 163 bin kaçak göçmen yakaladık. Kendi ülkelerine gönderdiğimiz, sınır dışı ettiğimiz 2018'de 56 bin kaçak göçmen var. Bu yıl şu ana kadar 43 bin kaçak göçmen gönderildi. Elimizde biletleri alınmış 7 bin kaçak göçmen daha var."

İçişleri Bakanı, "2 Temmuz'da operasyon başladı. İstanbul'da 6 bin 122 kişi yakaladık. 2 bin 600'ü Afgan, bin civarı Suriyeli" dedi ve ekledi: Yakalanan kayıtsız göçmenler, Suriyeliler hariç, geri gönderme merkezlerine sevk ediliyor. 

Kaydı bulunmayan Suriyeliler ise kamplara gönderiliyor. Bakan, kamplarda 100 bin kişinin kaldığını belirtti. 

Zorla gönderme

Geçici koruma kaydı başka ilde olduğu halde İstanbul'da yaşayan Suriyeli mülteciler hakkında 20 Ağustos'a kadar süre verdiklerini hatırlatan Süleyman Soylu, "Gitmiyorum derse gidecek" diye devam etti.

İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan 100'e yakın ekibin, göçmenlerin kaçak olarak çalıştırıldığı işyerlerine gideceğini söyleyen Süleyman Soylu, " 1 ay ceza kesilmeyecek. Kaçak göçmen çalıştırma konusunda tekrar ziyaret edileceğini ve sonra büyük miktarda cezalarla karşılaşacaklarını iletecekler."

Suriyeli esnafların Arapça dükkan tabelaları da operasyon konusu. Tabelalara değinen Soylu, "Bizim kuralımız var herkes ona uymak zorunda. Biz düzenimizi korumak zorundayız" dedi.

AB'ye karşı koz

Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'ta sondaj faaliyetlerine getirdiği cezai yaptırımlara karşı, Türkiye hükümet AB ile imzaladığı geri iade anlaşmasını askıya aldı. Bu anlaşmaya göre Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine göçenler, yakalanarak Türkiye'ye iade ediliyordu. Buna karşılık AB'de para yardımında bulunuyordu.

İçişleri Bakanı Soylu, milyonlarca göçmenin hayatını AB'ye karşı bir koz olarak kullanmaya devam etti:  "Bırakın bunları Avrupa'ya gitsinler' Efendim açık söyleyeyim ben de çok isterim gitmelerini ama Türkiye'yi bir göç yolu haline getiremeyiz."

Protesto hakları da yok

Süleyman Soylu, Suriyeli mültecilerin eylem yapacağı sorusuna, "Kimseye bir şey yaptırmayız" yanıtını verdi.

Dışlanan, sömürülen, ırkçı saldırıların hedefi olan on binlerce göçmenin, İstanbul'da kurdukları hayatlar dağıtılıyor. Buna karşı çıkmalarına, seslerini duyurmalarına ise izin yok.

Bültene kayıt ol