Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz hakkında suç duyurusu

16.06.2019 - 12:16
Haberi paylaş

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği  (UMHD), Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yapıldı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın verdiği talimatla Suriyeli sığınmacıların sahil şeridinde dolaşmasına veya denize girmesine izin verilmediği için ve ayrıca Türkyılmaz'ın Twitter'dan yaptığı  “Hiç kimsenin başkalarını rahatsız etme, özgürlüğünü engelleme hakkı yoktur. Bizim çocuklarımız şehit olurken, analarımız ağlarken, ekonomimiz kötüye giderken onların zevki sefa içinde yaşamaları ve bizim insanımızı rahatsız etmelerine tahammül edemeyiz”,  “Suriyeliler insan olduktan sonra sahile gelebilir”, “Göbek açık, kadınlar kara çarşaflı böyle rezil bir şekilde yaşam tarzı” gibi açıklamalar nedeniyle suç duyurusunda bulunan UMHD yaptığı açıklamada şunları belirtti:

"Mudanya Sahili’nin Suriyeli sığınmacıların kullanımına imkan vermeyecek şekilde zabıtalar marifetiyle yasaklayan, ayrıca sosyal medyadan yaptığı açıklamalar ile ayrımcılık yapan, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve belediye başkanının kanunsuz talimatını veya emrini uygulayan belediye personelleri hakkında suç duyurusunda bulunduk.

Dünya tarihinin ortak kabulüdür ki, Türkiye toprakları, tarih boyunca dünyanın pek çok yerinden mazluma kucak açmış ve yardıma muhtaç olan herkese; ırk, din, dil, cinsiyet, etnik köken vb. ayrımı yapmaksızın yardım eli uzatmış ve neticede gereken desteği koşulsuz sağlama çabası içerisinde olmuştur. 11 Mart 2011 günü ülke içerisinde küçük bir protesto ile hareketlenen ve Ortadoğu’daki en büyük felaketlerden birine dönüşerek yaklaşık 400 bin kişinin hayatını kaybettiği iç savaşla başlayan iltica ve göç sürecinde, Türk halkı büyük bir fedakârlık ve erdemlilik ortaya koymuş ve dış müdahaleler ile içinden çıkılması güç bir hal alan savaşın asli mağdurları olan Suriye halkına kucak açarak mazlumların yanında olmuştur.

Bu şekilde hassas ve vicdani bir konuda, toplumun iç huzurunu bozarak infial yaratacak söylem ve davranışlarda bulunulması kabul edilemeyeceği gibi, ihbar olunan şüpheli tarafından haiz olunan yetki kapsamında gerçekleştirilen fiiller Türk Ceza Kanunu kapsamında suç unsuru teşkil etmektedir."

(gocmeniz.org)

Bültene kayıt ol