Ankara Emniyeti’nden cinsel tacize mazeret, mağdurdan suç duyurusu

19.02.2019 - 16:25
Haberi paylaş

Ankara’da Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) tutuklu avukatların serbest bırakılması için yaptıkları eylemde bir kadının polisin cinsel tacizine uğradığını gösteren görüntülerin ortaya çıkması üzerine Ankara Emniyeti internet sitesinden bir açıklama yayınladı.

16 Şubat günü Ankara’da Sakarya Caddesi’nde TAYAD tarafından tutuklu avukatların serbest bırakılması için yapılan bir eylemde, eyleme saldıran polisin bir kadını taciz ettiğini gösteren görüntüler ortaya çıktı.

Tacize uğrayan üniversite öğrencisi Merve Demirel, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada,“Polisin haysiyetsizce yaptığı muamelenin yarattığı utanç kesinlikle polise aittir. Bu utanç bana yüklenemez. Haysiyetsizleştirilen, itibarsızlaştırılan ben değilim, tacizci polistir. Toplumda böyle bir algı var; tecavüzcülerin, tacizcilerin, onursuzca muamele yapanların yarattığı utanç kadınlar üzerine yüklenmeye çalışılıyor. Bu utanç onlara aittir. Bu bilinci kazandığımızda biz kadınlar olarak kesinlikle utanmamalıyız” dedi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ise görüntüler üzerine internet sitesinde bir açıklama yayımladı. Açıklamada Demirel’in direnmesi tacize gerekçe olarak gösterilirken, “suçun bireyselliği” ilkesi ise tamamen göz ardı edilerek ailesi ile ilgili çeşitli iddialara yer verildi. Açıklamada, “M.D isimli şahsın Çorum’da ikamet ettiği zaman zaman Ankara’ya gelerek DHKP/C Terör örgütü açık alan yapılanmaları organizesinde düzenlenen eylem ve etkinliklere katıldığı, kardeşi B.R.D’nde anılan söz konusu eylemlerde aktif bir şekilde faaliyet yürüttüğü, babaları E.D’nin ise Çorum ilinde öğretmenlik yaparken FETÖ/PDY Terör örgütü içerisindeki faaliyetlerinden dolayı (Aktif Eğitim Sen üyesi olduğu) 2016 yılı Ağustos ayında ihraç edilmiştir” denildi.

 Suç duyurusunda bulundu

Tacize uğrayan Merve Demirel, avukatı Ayşegül Çağatay, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile birlikte Ankara Adliyesi'ne giderek suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Sakarya Caddesi'ndeki eylem sırasında gözaltı işlemi yapan polis memurunun bilinçli bir şekilde Demirel'e cinsel tacizde bulunduğu belirtildi. Demirel gözaltına alınırken çekilen fotoğraflara da yer verilen dilekçede, "Cinsel saldırıda bulunan şüphelinin ve diğer şüphelilerin kimliğinin derhal tespitini, tespit edilemiyor ise PVSK uyarınca teşhis işleminin yapılmasını, şüpheliler hakkında memur suçları soruşturma bürosu tarafından soruşturma açılmasını, bu soruşturma kapsamında şüphelinin, işlemiş olduğu suçun CMK 100'de sayılan suçlardan olduğu ve aleyhine olan delilleri karartabilme ihtimaline karşın tutuklanmasını talep ederiz" denildi.

Bültene kayıt ol