(Röportaj) Hakan Bakırcıoğlu: “Bütünlüklü bir yargılama için taleplerimiz hayata geçirilmeli”

15.01.2019 - 08:09
Haberi paylaş

Dink ailesi avukatları, 12 yıldır devam eden adalet arayışında, cinayete giden süreçte parmağı bulunanların ve devlet görevlilerin de yargılanması talebini yükseltiyor.

Hrant Dink’in katillerinin yargılandığı davanın en başından beri Dink ailesini temsil eden avukat Hakan Bakırcıoğlu, davanın ulaştığı aşamayı Sosyalist İşçi gazetesine anlattı:

"Hrant Dink davası 85 sanıklı bir dava dosyası durumunda, yargılaması sürüyor ve bir sonraki duruşma Mart ayında yapılacak. Sanıkların firarda olmayan, Türkiye’de bulunanlarının tamamının sorgusu yapıldı ve tanıkların dinlenmesi aşamasına geçildi.

Bizim dava açılmasını talep ettiğimiz devlet görevlilerinin tamamına dava açılması gerçekleşmedi, bir kısmı hakkında kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi. Biz buna dair olan kararları Anayasa Mahkemesi (AYM)’ne taşıdık ve AYM’nin ihlal kararı vermesini talep ettik.

AYM’de açık olan ve henüz karara bağlanmamış olan bir dosyamız mevcut. Biz özellikle cinayete giden süreçte olan kişilerin soruşturmasında etkin soruşturma yapılmadığını ve bu süreçte yer alan kişilerin cinayetle bağlantılarının araştırılmadığını söyledik. AYM’ye yaptığımız başvurunun konularından biri bu.

Bir diğeri de devlet görevlilerinin bir kısmı hakkında dava açıldı ama bizim hakkında iddianame düzenlenmesini talep ettiğimiz devlet görevlilerinin hepsi hakkında dava açılması konusunda ihlal kararı bekliyoruz. Eğer AYM ihlal kararı verirse bizim İstanbul Savcılığı hem etkin soruşturma yapacak, hem bir kısım devlet görevlisi hakkında daha iddianame düzenleyecek ve ancak bu gerçekleşirse daha bütünlüklü bir yargılama süreci gerçekleşecek."

Bültene kayıt ol