Sırrı Süreyya Önder, çözüm süreci konuşması nedeniyle hapse girdi

06.12.2018 - 14:01
Haberi paylaş

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2013 yılında devletle Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin ürünü olarak başlatılan çözüm süreci kapsamında, Newroz mitinginde yaptığı konuşma nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan hüküm giydi ve bugün hapishaneye girdi.

2013 yılındaki Newroz mitingleri barış şöleni havasında geçmiş, yüz binlerce kişi savaşın sona ermesi için alanları doldurmuştu. Diyarbakır'da ise Öcalan'ın mektubu okunmuştu.

Sırrı Süreyya Önder, İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşmelerde bulunan heyette yer alan isimlerden birisiydi.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 Newroz'undaki konuşması nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçundan Önder’e üç yıl altı ay hapis cezası vermişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi (istinaf), yerel mahkemenin kararını yerinde bulmuş ve ceza kesinleşmişti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Önder, cezasını çekmek üzere Kocaeli’deki Kandıra Cezaevi’ne girdi.

İHA’nın haberine göre yasal ceza indirimleriyle birlikte Önder için koşullu salıverilme tarihi 19 Temmuz 2021, hak ederek tahliye tarihi ise 3 Haziran 2022.

Önder ile birlikte aynı davada yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dört yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Önder'den açıklama

Önder’in cezaevine girmeden önce yaptığı ise açıklama şöyle: 

“Barış ve demokrasi uğruna emek verenler açısından sürpriz olmayan günlerden geçiyoruz. Bu savaş ve hoyratlık kuyusu sanıldığı kadar derin değildir. Yaşananlar iç karartıcı gibi gözükse de güzel günler bütün ülke için çok yakındır aslında. Bizim geleneğimiz, azdan çoğu çıkarabilmenin sayısız örneğiyle bezelidir. Ettiğimiz her laf, yürüttüğümüz bütün çabalar onurumuzdur. Bedel gerekiyorsa ödemek de öyle… Bütün dostları selam başarı ve dayanışma duygularımla selamlıyorum.”

Bültene kayıt ol