Irma Kasırgası ve ABD tarihinin en büyük tahliyesi

11.09.2017 - 14:16
Haberi paylaş

Irma Kasırgası, Küba'nın kuzey kıyılarında yıkıcı geçişini tamamladıktan Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletine ulaştı.

Irma Kasırgası Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinin kıyılarını vurmaya başladı. Florida valiliği 700 bin kişi için daha tahliye kararı verdi. Son rakamla birlikte, Florida eyaletinden tahliye edilen insanların sayısı 6 milyonu geçti.

Önce Naples bölgesinde turistik kentler Fort Myers ve Tampa, Irma’nın şiddeti karşısında yerle bir oldu. Ardından Miami kenti sular altında kaldı. İkinci bir uyarıya kadar kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kırk kadar okulda kurulan kamplara 28 bin kişi sığındı. Şiddetli yağmur ve rüzgarlar nedeniyle 3 kişi yaşamını yitirdi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, rüzgar hızını 210 kilometre olarak belirlediği kasırganın şiddetini 4. kategori olarak açıkladı.

Kasırga nedeniyle evlerini terk edenler geçici olarak spor salonlarına yerleştirildi. ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu, Florida’daki güvenli yerlere sığınan insan sayısının 1 milyonu geçtiğini duyurdu.

Filorida’dan önce Karayip adalarını etkisi altına alan Irma, 24 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Florida kıyılarını vuran Irma ve Texas’ı harabeye çeviren Harvey kasırgalarının Amerika’ya 290 milyar dolar’a mal olacağı açıklandı. Amerka’da özel bir Meteoroloji firması olan Accuweather tarafından belirlenen bu rakam Amerikan ekonomisinin yüzde 1.5’ine denk geliyor. Bu zararın Amerikan ekonomisinde yılın ikinci yarısında beklenen büyüme rakamını sileceği tahmin ediliyor.

ABD, Irma’nın ardından, yine Karayipler üzerinden gelecek Jose kasırgasını bekliyor.

Bültene kayıt ol