Tarihte kaydedilen en büyük kasırga: Irma, Karayipler'i vurdu

07.09.2017 - 23:52
Haberi paylaş

Tarih boyunca kayda geçen en güçlü Atlas Okyanusu fırtınası olan Irma Kasırgası Karayipler’i vurdu. Saatte 300 kilometre hızla ilerleyen ve büyüklüğü neredeyse Fransa kadar olan Irma Kasırgası şu ana kadar en az 10 kişinin ölümüne yol açarken, St. Martin ve Barbuda Adalarını enkaza çevirdi. Porto Riko’yu da etkileyen kasırga Perşembe günü saat 17.00 itibariyle Turks ve Caicos Adaları’na ulaşmak üzereydi ve ABD’nin Florida eyaletine doğru ilerliyor.

Irma Kasırgası, Karayipler’de iki adayı neredeyse tamamen enkaza çevirdi. St. Martin ve Barbuda adalarında büyük hasar yaratan ve şu ana kadar en az 10 kişinin ölümüne yol açan kasırga Atlas Okyanusu’nda bugüne kadar kaydedilmiş en büyük kasırga sayılıyor. Birleşmiş Milletler açıklamasına göre Irma Kasırgası 37 milyon kişiyi etkileyebilir.

Kasırganın en sert vurduğu adalardan olan Karayipler’deki St. Martin’den bir yetkili “Adanın neredeyse yüzde 95’i yok oldu” dedi.  İki parçadan oluşan  Antigua ve Barduda ada ülkesinin Antigua kesimi zarar görmezken, Barbuda yaşanamaz hâle geldi. BBC’nin haberine göre Antigua ve Barbuda Başbakanı Gastone Browne, Barbuda nüfusunun yarısının evsiz kaldığını ve yeniden inşanın 100 milyon dolar tutacağını söyledi.

Geçtiği yerlerde şehir altyapısını büyük oranda yok eden kasırga, bazı adaların tamamen elektriksiz kalmasına yol açtı. Porto Riko’da ise evlerin yüzde 70’i elektriksiz kalırken, yeniden elektriğe ulaşmanın aylar sürebileceği belirtildi.  

Kasırganın ulaşacağı beklenen Haiti, Küba, ABD gibi ülkelerde önlemler alınmaya çalışılıyor. Haiti, tüm kamu kurumlarını ve özel kurumları kapatırken,  ABD Başkanı Donald Trump, Florida’da Olağanüstü Hâl ilan etti. 

Bültene kayıt ol