Katalonya'da bağımsızlık referandumu: Uzun sürecek bir mücadelenin ilk adımı

10.06.2017 - 13:18
Haberi paylaş

Katalonya Özerk Yönetimi başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık referandumunun 1 Ekim’de yapılacağını açıkladı. İspanya hükümeti ise referanduma kesinlikle karşı çıkıyor.

İspanya’dan ayrılma süreci için bütün mekanizmaları hazırlamış durumda olduklarını belirten Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, hükümet üyeleriyle basın karşısına çıkarak yaptığı açıklamada, referandumda “Katalonya’nın cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz” sorusunun yöneltileceğini duyurdu.

İspanya ve Katalonya'da mücadele eden sosyalist örgüt Marx21'in üyesi David Karvala, referandum kararını, bölge halkının yıllardır sürdürdüğü ve iki milyon kişilik gösterilerle sokaklarda olduğu mobilizasyon sürecinin sonunda bir talebin karşılanması olarak yorumladı.

Katalonya halkının %80'inin bu referandumu istediğini ve üç aydır bu konuda yoğun bir kampanya yürütüldüğünü aktaran David Karvala, "İspanya hükümeti ise bu talebi 18 kez reddetti. Katalonya'nın kendi kaderini tayin hakkını savunan siyasetçileri baskı altına aldı. Referandum kararı, uzun sürecek bir mücadelenin ilk adımıdır ve İspanya hükümetine bir meydan okumadır. Ne kadar ileri gidebileceklerini, referandumu fiziksel olarak engellemeye çalışıp çalışmayacaklarını göreceğiz. Referandumun Madrid ile bir anlaşma içerisinde gerçekleşmesinin imkansız olduğu ortaya çıktı, bundan sonra herkes bir taraf olmak durumunda kalacak. Bu, İspanya solu için de enternasyonalizm anlamında bir test olacak. Bağımsızlık oyunun kazanması, hem Katalonya'da hem de İspanya'da radikal bir dönüşüm için kazanılmış bir zafer olacak. Solun burada tereddüt etmemesi lazım" dedi.

Bültene kayıt ol