8 Mart: Tüm dünyada kadın grevleri ve gösteriler

09.03.2017 - 13:12
Haberi paylaş

8 Mart'ta örgütlenen küresel grevin yanı sıra, dünyanın birçok ülkesinde kadınlar eşitlik, adalet ve özgürlük için soakklara çıktı.

Dünyada 8 Mart coşkusunu şöyle derledik:

ABD:

Washington, Boston, Seattle, Los Angeles, Philadelphia ve New York kentlerinin de aralarında bulunduğu birçok kentte binlerce kadın, kırmızıları giyinerek greve çıktı.

New York'ta Trump Tower yakınlarında bir araya gelen binlerce kadın, her türlü şiddete, cinsel tacize, ayrımcılığa, düşük ücrete ve iş güvensizliği baskılarına boyun eğmeyeceklerini anlatan konuşmalar yaptı. Konuşmalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanlara, göçmenlere ve sığınmacılara karşı izlediği politikalar da eleştirildi.

New York'ta binlerce kadın Uluslararası Hotel Tower'ın önüne yürüyerek, eylemlerini sürdürdü. Yolu kapatarak oturma eylemi gerçekleştiren kadınlara ipolis saldırdı, Womens March organizatörlerinin de aralarında olduğu 13 kadın gözaltına aldı.

İngiltere:

İngiltere'de çocuk mahkemelerinin önünde buluşan kadınlar, tecavüze, çocuk istismarına karşı eylemdeydi. Anne olan kadınların çalışma ve yaşam koşullarının kötü olması nedeniyle birçok çocuğun zalim erkeklerin veya çocuk esirgeme kurumlarının eline düştüğünü belirten kadınlar, kadın yoksulluğuna karşı önlem alınmasını istedi. Aile mahkemelerinin, en ufak bir şeyde çocukları annelerinden almasına ve mahkemelerdeki çürümeye tepki gösteren kadınlar, mahkeme önünü temsili olarak süpürdü.

Fransa:

Paris'te sendikalar ve kadın örgütleri tarafından çağrısı yapılan 8 Mart eylemine binlerce kadın katıldı. Cumhuriyet Meydanı'ndan Opera Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kitle, rengarenk pankartları ve bayrakları ile taleplerini haykırarak kadın grevini destekledi.

İspanya:

İspanya'da kadınlar, yıl boyunca kadın cinayetlerine karşı mücadele etti. "Ni una menos" sloganını tüm dünya kadınlarına mal eden İspanyol kadınları, 8 Mart'ta da aynı taleple uluslararası greve katıldı. Üniversitelerde yapılan eylemlerde "Uluslararası Kadın Grevi" metni okundu.

İtalya:

Ülke genelinde birçok şehirde binlerce insan meydanlara inerek cinsiyet eşitsizliğini, kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etti.

Özel sektörde ve kamu kurumlarında çalışan çoğu kadın, çeşitli sendikaların da desteğiyle bir günlük iş bırakmaya giderek küresel greve katıldı. Başkent Roma'daki eylemi, adında kadın cinayetlerine atfı barındıran 'Non Una Di Meno (Bir Kadın Daha Eksik Değil)' hareketi organize etti. 'Bizim hayatımız değerli değilse, biz de grev yaparız' ve 'Her türlü ayrımcılığa karşıyız' yazılı dövizler taşıyan kadınlar, kentin sembollerinden olan Kolezyum'um önünden başlayan yürüyüşlerini Trastevere semtinde sonlandırdı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kortejde çok sayıda erkek de yer aldı. Bazı erkekler, pembe başta olmak üzere renkli peruklar takarak kadınlara destek oldu.

Gürcistan:

Tiflis'te kadınlar, kariyerlerinde karşılaştıkları türlü engellerle protesto etmek için engelleri simgeleyen "cam tavan" ile eylem yaptı.

Romanya:

Başkent Bükreş'te kadınlar Adalet Bakanlığı binası önünde şiddet gören kadınların yeterince korunmamasını protesto etmek için yere yattı.

İrlanda:

Dublin'de kürtaj hakkı için kitlesel bir gösteri düzenlendi.

Şili:

Santiago'da kadınlar ağızlarını mor bantlarla kapatarak hükümet konağına yürüdü.

Yunanistan:

Atina'da, Yunan kadınlar savaş sürgünü kadınlarla ortak bir protesto eylemi düzenlediler.

Polonya:

Varşova Parlamentosu önünde 8 Mart günü kadınlar kırmızı karanfillerle  protesto eylemi yaptılar.

Filipinler:

Filipinler'de kadın grevi, Güney Tagalog ve Metro Manila'da toplanan işçi kadınların ABD Büyükelçiliği'ne yürüyüşüyle başladı. Başkent Manila'daki Büyükelçiliğe yürüyen kadınların önü polis tarafından kesildi. Ardından, Bonafacio tapınağının bulunduğu yerde kadın mitingi gerçekleştirildi.

Japonya:

Japonya’nın başkenti Tokyo’da emekçi kadınlar, düşük ücretleri, uzun çalışma saatlerini protesto etti. Sendika ve kadın örgütlerinden Japon kadınlar, “sabrımız taşıyor” dedi. 

Uruguay:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Uruguay'ın başkenti Montevideo'da yürüyüş düzenlendi.

Yemen:

Yemen'in başkenti Sana'da Birleşmiş Milletler binası önünde bir araya gelen kadınlar, ülkelerinin içinde bulunduğu kıtlığa dikkat çekti.

Paraguay:

Asunción'daki sağlık bakanlığı binası önünde yapılan kadın mitingine devlet güçleri saldırdı.

Kosova:

Başkent Priştine'de düzenlenen yürüyüşte "Haysiyeti savun", "Oğlan ve kız çocuklarını aynı şekilde yetiştirin" gibi dövizler taşıdılar.

Rusya:

Rusya’nın başkenti Moskova’da kadınların eylemine polis saldırdı. Kadınların gözaltına alındığı öğrenildi.

Endonezya:

Başkenti Cakarta’da kadınlar 8 Mart için dans etti.

Bültene kayıt ol