Tarık Ali ile söyleşi: 'Yeni nesil İsrail'in ne olduğunu anlıyor'

04.10.2024 - 16:18
Haberi paylaş

Savaş karşıtı hareketin emektar aktivistlerinden yazar Tarık Ali, 7 Ekim'in yıldönümü yaklaşırken konuştu.

Sizin 7 Ekim'e tepkiniz ne oldu?

Tarık Ali: Filistinliler direnmekte haklıydı. Er ya da geç Gazze'den çıkacaklardı. Yöntemler hakkında tartışabiliriz, ancak İsrail'in kullandığı yöntemler giderek daha da kötüleşti. 

Bu, ABD ve Avrupa'daki çeteciler tarafından desteklenen sömürgeci bir rejime karşı verilen bir ulusal kurtuluş mücadelesidir.

İsrail şimdi Lübnan ve Yemen'e saldırarak ne elde etmeye çalışıyor?

Artık İsrail'e karşı hiçbir kısıtlama yok. 

İsrail, İran'ı savaşa kışkırtmaya çalışıyor. Böylece Tahran'ı bombalayabilecek ve bunu nihai zaferleri olarak adlandırabilecekler. Ve hiçbir ABD hükümeti bunu durdurmayacak.

İsrail'in amacı herhangi bir Filistin devletini imkansız kılmak.  ABD ise Ortadoğu'yu kontrol etmek için İsrail'e ihtiyacı olduğunu biliyor. Başarılı olup olmayacakları Mısır'da bir ayaklanma olup olmayacağına bağlı. 

Ürdün'deki dostlarım bana oradaki insanların öfkeyle kaynadığını ve köpürdüğünü söylüyor. Bölgedeki insanlar boyun eğmiş durumda ama aynı zamanda öfkeliler.

Filistin hareketinin geçtiğimiz yıl nasıl geliştiğini düşünüyorsunuz? 

İngiltere ve ABD'deki Filistin hareketinin şaşırtıcı, çok olumlu ve gelecek için cesaret verici olduğunu düşünüyorum. 

Yeni nesil, İsrail'in ABD desteğiyle Filistin'e saldırı başlattığını anlıyor. İsrail'in ne olduğunu görüyorlar. 

Bu, aralarında İsrail'in sömürgeci bir yerleşimci devlet olduğunu gören çok sayıda genç Yahudi'nin de bulunduğu yeni nesil için çok önemli. 

İsraillilerin yüzde 60'ı kamuoyu yoklamalarında Binyamin Netanyahu'yu desteklediklerini söylüyor. Bu da İsrail içinden bir alternatif çıkmayacağını gösteriyor. Netanyahu'dan kurtulurlarsa, farklı bir dil olabilir, daha az böbürlenebilirler ama İsrail şimdi durmayacak. 

ABD ve Britanya'da siyasi bir alternatif var mı? 

Demokratların başkan adayı Kamala Harris, Filistin konusunda şimdiden dehşet verici bir tutum sergiledi. Görevdeyken nasıl biri olacağını biliyoruz. 

Pek çok Müslüman, Yeşillerin adayı Jill Stein'a oy verecek. O Filistin'in yanında duruyor ve öğrenci kamplarını savunuyor. ABD solu, Harris'e oy vermemeli. Ya oy vermeyin ya da Stein'a oy verin. 

İngiltere'de İşçi Partisi'nin ön sıraları zombilerle dolu. Onlar yaşayan ölüler ve beni dehşete düşürüyorlar.  Çünkü her şeye oy verecekler-savaş, soykırım, özelleştirme, her şey. Bu yüzden Keir Starmer'ın popülaritesi düştü.  

Hala İşçi Partisi'nde olan birkaç sol görüşlü kişiye şunu söyleyebilirim: Bu sefil partide kalmanın ne anlamı var? Bağımsızların saflarında yer alsalar daha iyi olur. 

Mümkün olan en güçlü harekete ihtiyacımız var çünkü bu insanların dünyaya bakışını değiştirebilir. 

(Socialist Worker)

Bültene kayıt ol