İsrail tankları Han Yunus'un içine ilerliyor

06.12.2023 - 11:55
Haberi paylaş

İsrail ordusu Kuzey Gazze'yi işgal ederken, Filistinlileri güneye sürmüştü. Şimdi güneyde kara saldırısına başladılar. 1 milyon 800 bin kişi zorla yerinden edilmiş durumda. Bölgede güvenli yer yok.

7 Ekim saldırısı sonrası "Hamas'ı yok etme" amaçlı olduğu söylenen İsrail saldırısı, tüm Filistinlileri cezalandırma ve Gazze Şeridi'nin insansızlaştırma yönünde ilerliyor.

Yedi günlük ateşkes sonrası, İsrail en ağır bombardımanları gerçekleştiriyor. Batılı gazetecilerin bildirdiğine göre bombardıman sırasında kilometrelerce uzaktaki yerler sarsılıyor.

İsrail rejiminin temel argümanlarından biri Kuzey Gazze'nin boşaltılacağı ve sivillere Güney'e geçmeleri için koridorlar açıldığıydı.

Birçok argüman gibi bunun da bir yalan olduğu görülüyor. 10 x 42 kilometrekatelik Gazze Şeridi'nin kuzeyi İsrail tankları ve buldozerleriyle istila edilirken, şimdi güneydeki Han Yunus şehri kuşatıldı. İsrail tankları şehrin içine ilerliyor.

7 Ekim'de aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 1200 İsrailli hayatını kaybederken o günden bu yana Gazze'de en az 16.248 Filistinli katledildi. Gazze'nin 2,3 milyon nüfusunun yarısı 18 yaş altında. Öldürülen Filistinlilerin önemli kısmı da çocuklar hatta anne karnındaki bebekler.

Bugüne dek İsrail savaş uçakları 10 binden fazla hava saldırısı gerçekleştirdi. Ateşkes sonrası günlük bombardımanların ortalamasının en az 250 olduğu belirtiliyor.

Batı Şeridi'nde durum aynı. İsrail askerleri mülteci kamplarını basarken ölü ve tutuklu Filistinli sayısı artıyor.

Batı emperyalizminin tam desteğiyle soykırıma girişen İsrail apartheid devletinin en büyük kozlarından biri sözde kendisine itiraz ettiği halde ekonomik ve siyasi işbirliklerini kesmeyen Ortadoğu devletleri. 

Türkiye yönetimi Netanyahu hükümetini sert bir dille eleştirip, Hamas'a destek verse de 7 Ekim'den bu yana Türkiyeli şirketlere ait en az 350 gemi İsrail'e hammadde ve ürün sevkiyatı yaptı.

TÜİK genel ticaret sistemi verilerine göre Ekim 2022’de 489 milyon dolar olan Türkiye’nin İsrail’e ihracatı Ekim 2023’te 348 milyon dolara geriledi. Yüzde 39'luk bir düşüş olsa da Türkiye kapitalizmi ile İsrail devleti arasındaki ticari ilişkiler kopmuş değil.

Dubai'de geçen hafta toplanan Küresel İklim Zirvesi'nde (Cop28) aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bulunduğu liderler İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'la aynı karede buluşmaktan imtina etmemişti.

İsrail ırkçı rejimine küresel destek sürdükçe daha fazla Filistinli katledilmeye devam edecek.

Bültene kayıt ol