Irkçılık karşıtları, mülteci hapishanesi gemisinde ölümcül bakteri bulunmasının ardından protesto gösterisi yaptı

13.08.2023 - 10:17
Haberi paylaş

İngiltere'de Irkçılığa Karşı Dur'un aktivistleri Portland Limanı'ndaki Bibby Stockholm gemisinin dışında protesto gösterisi düzenledi

Irkçılık karşıtları, Dorset'teki hapishane gemisinde potansiyel olarak ölümcül bir bakterinin keşfedilmesinin ardından Muhafazakarlar'ı “mültecilerin hayatlarına saygı duymamakla” suçladılar.

39 mültecinin Portland'daki Bibby Stockholm'e zorla bindirilmesinden sadece dört gün sonra, yapılan testlerde geminin su sisteminde Lejyonella bulununca, mülteciler gemiden indirildi.

Mülteciler, Lejyonella'yı ve otellere taşınacaklarını ancak ırkçılık karşıtları onlarla iletişime geçtikten sonra öğrendiler. Bir mülteci şöyle bir mesaj attı, “Kimse bize taşınacağımızı söylemedi. Haberlerden yeni duyduk. Kimse bizimle ilgilenmiyor.”

Hastalık haberi duyulur duyulmaz, Irkçılığa Karşı Dur'un (SUTR) Dorset'ten aktivistleri, Muhafazakarlar'a karşı geminin dışında bir protesto çağrısı yaptı. Yerel grubun eş başkanı Lynne Hubbard, Socialist Worker'a "İyi bir katılım oldu," dedi.

“Gerçekten şok edici olan şey, mülteciler gemiye alınmadan önce test sonuçlarının açıklanmamış olması. Bu oldukça berbat bir durum. Muhafazakarlar mültecilerin hayatlarına saygı duymuyor ama bizden kaçıyorlar.

“Bu durum, yangın güvenliğini teyit edip etmediklerini ve sertifikaları tamamlayıp,  tamamlamadıklarını da sorgulamamıza neden oluyor. Hala dar koridorlar ve 500'den fazla kişiyi almayacak bir tahliye alanı gibi sorunlar var.”

Bakteriler, bir tür pnömoni olan Lejyoner hastalığına neden olabilir. Hastalığa yakalanan her on kişiden biri hastalıktan ve komplikasyonlardan ölüyor.

Yerel çevre sağlığı tarafından testler yapıldı ve sonuçlar ilk 15 mültecinin geldiği Pazartesi günü bir üstlenici tarafından alındı. Ancak İçişleri Bakanlığı devam etti ve sonuçları almadan önce mültecileri tekneye bindirdi.

Konsey Çarşamba günü İçişleri Bakanlığını "alt katlar" hakkında bilgilendirdi. Perşembe günü alınan diğer sonuçlar "resmi değiştirdi". Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Teşkilatı Perşembe günü gemideki altı yeni sığınmacının karaya çıkması ve şimdi hepsinin gemiyi boşaltması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı, gemiye binmek istemeyen mültecileri, binmezlerse tüm desteği kaybetmekle tehdit etti. Uzmanların gemiyi (Londra'da, 2017'de 24 katlı Grenfell Tower'da çıkan ve 72 kişinin ölümüne neden olan yangına atıfla) "yüzen bir Grenfell" olarak tanımlamasının ardından, yangın güvenliği endişeleri taşınma tarihinde gecikmelere neden oldu.

Muhafazakarlar, 500 mülteci erkeğin sığınma davalarıyla ilgili kararı beklerken gemide barınmalarını istediler. Bir mülteci BBC'ye, sakinlerden birkaçının boğaz ağrısı çektiğini, öksürdüğünü ve nefes alma sorunları yaşadığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı, gemideki hiçbir mültecinin semptom göstermediğini ve "uygun tavsiye ve destek" aldığını iddia ediyor.

Lynne, mültecilerin yaşam koşullarındaki sürekli değişikliklerden derinden etkilendiğini söyledi. "Mültecilerden biri Çarşamba günü SUTR toplantımıza geldi ve psikolojisi bozulmuştu" dedi.

“Bu, bazı mülteciler için bardağı taşıran son damla oldu. Nereye taşınacaklarından emin değiller. Birçoğu, çevre ve arkadaşlarının olduğu Bournemouth'daki otellerdeydi.

"Ancak aktivistlerimiz yardıma ihtiyaçları olursa arayabilecekleri bir numara belirlediler. Ve birbirleriyle bağlantı kurmak için kendi WhatsApp gruplarına sahipler. Kendi ajansları ve onlarla çalışmak isteyen insanlarla kendi kendini organize etme yetenekleri var. Bu da gerçekten önemli.”

İşçi Partisi'nin gölge göçmenlik bakanı Stephen Kinnock, hükümetin kendisini "gülünç duruma" düşürdüğünü söyledi. Ancak Muhafazakârların sığınmacılara yönelik gaddarlığında komik bir şey yok ki, İşçi Partisi de buna uymak istiyor. Kinnock, İşçi Partisi'nin sığınmacılara baskı yapma konusunda daha iyi bir iş çıkaracağını göstermek istiyor.

Portland'ın İşçi Parti'li Belediye Başkanı Caroline Parks, "endişeli yerel sakinler" adına geminin planlama izni konusunda yasal bir itiraz başlattı.

Lynne, mültecilerin gelmesine karşı protestolar düzenleyen mülteci karşıtı kampanyacıların daha zor örgütlendiğini ancak Pazar günü bir protesto düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

Lynne, "gittikçe daha fazla insan bu duruma şaşırıyor ve mücadeleye müdahil oluyor" dedi. "Tüm beyaz işçi sınıfının ırkçı olduğu fikrini ortadan kaldırıyoruz." Irkçılık karşıtları tarafından bu fikirlere meydan okunduğu takdirde "insanların yalanlara ve günah keçisi ilan etmeye kanmayacaklarını" kanıtladıklarını söyledi.

Gemiyi protesto etmeye, mültecileri karşılamaya ve Muhafazakârlara karşı durmaya devam edeceğiz.”

Isabel Ringrose

(Socialist Worker, Çeviri: Ali Baydaş)

 

Sağcı hükümetten insanlık dışı uygulama: Yüzen mülteci hapishanesi

Bültene kayıt ol