İngiltere’de polisin yetkileri artırılıyor

18.05.2023 - 10:32
Haberi paylaş

Kral III. Charles’ın tahta çıkış gününde monarşi karşıtı göstericilerin gözaltına alınması, İngiltere’de polisin genişletilen yetkilerini tartışmaya açtı.

Ülkede 2022 yılında polise geniş yetkiler tanıyan “Polis, Suç ve Ceza Yasası”, muhafazakâr Tory hükümetinin sağa doğru attığı otoriter bir adımı temsil ediyordu. Bu yasayla polislere protesto gösterilerine müdahale edebilmesinin olanakları açılıyor, sokaklarda insanları durdurup arama yapma hakları genişletiliyordu. Bu tasarının birçok daha sert maddesi, kamuoyunun baskısı sonucu Lordlar Kamarası’nda reddedilmiş ve yasa tasarısı törpülenmişti.

Ancak sağcı hükümet benzer yasaları çıkarmaya devam ediyor. Bu sefer Lordlar Kamarası’nda törpülenemeyecek şekilde yürürlüğe konulan Kamu Düzeni Yasası’nda, daha önce kabul ettirilemeyen kimi maddeler, örneğin iklim hareketlerini hedef alan, polisin, yol kapatma ve yavaş yürüyüşlerle “insanları mağdur eden” taktiklere başvuran “bozguncu azınlıklara” ne zaman müdahale edileceği konusunda “daha fazla esneklik ve netlik" sağlanması planlanıyor. İklim hareketleri ve insan hakları örgütleri yeni yasayı, protesto hakkına doğrudan saldırı olarak tanımlıyor.

Nitekim yasanın sonucunda kralın tahta çıkma törenini protesto eden 64 kişi gözaltına alındı. Polis teşkilatından yapılan yazılı açıklamada bu kişilerin, yanlarında kendilerini bir yere zincirlemeye yarayabileceği düşünülen bazı eşyalar bulunduğu ve bu yolla taç giyme törenini sekteye uğratabilecekleri kuşkusuyla gözaltına alındıkları kaydedildi. Ancak daha sonra bunun ispatlanamadığı da kabul edildi. Bir gösterici polislerin evinin kapısına kadar gelip kendisinden özür dilediğini aktardı.

İngiltere Başbakanı Sunak, protesto hakkına saldırıları, “azınlığa karşı çoğunluğu koruma” gibi anlatıyor ve gösteri yapmanın “mutlak bir hak olmadığını” savunuyor.

Küresel kapitalistler bugün dünyada yaşanan mücadelenin “liberal demokrasiler” ile “otoriter rejimler” arasında olduğunu iddia ededursun, Batılı kapitalist ülkeler de işçi sınıfının ve ezilenlerin direnişlerine karşı aynı taktikleri hayata geçiriyor. İngiltere’nin yanı sıra Fransa’da da mezarda emeklilik yasasına karşı mücadele edenler birçok yerde polis şiddetiyle karşılaşıyor.

Bültene kayıt ol