Grevciler aynı zamanda sömürü ve baskıyı da hedef alıyor

28.03.2023 - 07:18
Haberi paylaş

Gösterilerde kadın işçiler, öğrenciler ve feminist aktivistler öne çıkıyor. Bu önemli bir gelişme ve daha önceki bazı kampanyalardan daha net.

Emekli maaşlarına yönelik saldırılar özellikle kadınları vuruyor çünkü ortalama olarak daha az maaş alıyorlar ve bu nedenle genellikle daha küçük emekli maaşlarına sahipler. Ayrıca çocuk bakımı için verilen aralar nedeniyle emeklilik için gerekli çalışma yılı sayısına ulaşmaları daha uzun sürmektedir.

Hareket tam da hız kazanmışken 8 Mart Dünya Kadınlar Günü geldi. Eylemler, bir gün önce büyük bir sendikal seferberlik gününde gerçekleşen grevlerin genişletilmesine yardımcı oldu.

Kadınların kurtuluşu ve daha geniş işçi sorunları birlikte gündeme getirildi. Bu büyük toplumsal isyan aynı zamanda Fransa'da cinsel taciz gibi konularda yaşanan tartışma ve örgütlenme fırtınasının ardından geldi.

Bazı gösterilerde "Les Rosies "i görebilirsiniz. Feminist kolektif Les Rosies, Macron'un emekli maaşlarına yönelik ilk saldırısına yanıt olarak 2019'da başladı. Bu kolektifin alametifarikası olan mavi iş tulumları, başlarındaki kırmızı fular ve sarı eldivenler, ABD'nin simgesi Rosie the Riveter'a gönderme yapıyor.

Bu örnek, aynı kıyafetleri giyerek tren yollarını kapatan ve kendi şarkılarını tasarlayan diğerlerine de yayıldı. Yürüyüşçü kadınlardan birinin ifadesiyle, "bu reformun bizim için hazırladığı kaderi sembolize etmek" için sık sık zombi gibi görünecek şekilde makyaj yapıyorlar.

Bazı bölgelerde kadın işçilerden ve feministlerden oluşan gruplar, Gala'nın hit şarkısı "Arzulardan arınmış" eşliğinde kendi versiyonları olan "Kadınlar yanıyor" şarkısını söyleyerek yürüyorlar.

Bültene kayıt ol