Brezilya: Bolsonaro yenilebilir

27.09.2022 - 15:28
Haberi paylaş

Brezilya’da 2 Ekim’de başkanlık seçimleri gerçekleşecek. Lula da Silva, İşçi Partisi lideri ve solun adayı. Tüm anketlerde 8 ila 16 puan farkla seçim yarışında önde görünüyor.

Mevcut başkan ve ırkçı, maço, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 30’larda görünüyor.

Irkçı başkan tüm seçim kampanyasını İşçi Partisi düşmanlığı ve antikomünizm üzerine oturtuyor. Elbette kürtaj karşıtlığı ve ailenin varlığının kadın ve LGBTİ+’ların kazandığı haklar tarafından yıkıma uğratıldığı da kampanya stratejisinin omurgasını oluşturuyor.

Lula ise yoksulların umudu durumunda bir kez daha. Bolsonaro rejiminin gasp ettiği tüm haklar ezilenler açısından bir ölçüde Lula’yla özdeşleştiriliyor.

Bolsonaro dünyadaki tüm otoriter ve aşırı sağcılar gibi seçim stratejisinin içine seçimler hakkında şüphe yaratma öğesini de ekliyor. Seçimlere küresel bir komployla müdahale edileceği ve hile karıştırılacağı Bolsonaro’nun iddiaları arasında.

Irkçı ve maço başkanın seçimleri kaybetmesinin nedeni komplolar değil, seçildiği günden beri kadınların, yerli halkların, emekçilerin Bolsonaro’nun ilk günden itibaren çürüyen rejimine karşı verdiği kitlesel mücadeleler olacak.

(Sosyalist İşçi) 

Bültene kayıt ol